Ismét egy kis angliai nosztalgia-sztori következik. Még az elején,mikor hárman laktunk Zével meg a tesómmal a londoni Lascotts Roadon, a török-görög-ciprusi negyed kellős közepén, a sarki boltban isteni finom, helyben sütött kenyereket árultak. Kedvencünk a laposkenyér volt. Minden nap vettünk egyet, naponta többször is sütöttek, így nem volt nehéz úgy érkezni, hogy meleg laposkenyérrel távozzunk. Isteni volt vajjal, sajtkrémmel,humusszal, de a legfinomabb talán magában,üresen volt. Óriási papírzacskóba volt csomagolva, de a felső 5 cm még így is kilógott belőle. Ha még meleg volt, sosem tudtuk megállni, hogy ne álljunk neki hazafelé azon a 100 méteren,sokszor volt, hogy tesómmal ketten elpusztítottunk egy "lapos"-t ( mi csak így hívtuk).
Ez most az uram szerint is pont ugyanolyan lett. Hihetetlen, de pontosan ugyanaz az alak, az íz, az állag köszön vissza.
Recept innen.
Ez most az uram szerint is pont ugyanolyan lett. Hihetetlen, de pontosan ugyanaz az alak, az íz, az állag köszön vissza.
Recept innen.
Hozzávalók:
2 db laposkenyérhez
500 gr liszt
1 tk. só
1 tk. cukor
375 ml langyos víz
20 gr friss élesztő ( vagy 7 gr porélesztő)
2 ek. olaj
Tetejére:
1 tojás sárgája
2 ek. olaj
szezámmag és fekete szezámmag keveréke
Elkészítés:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. Langyos vízben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
2. A lisztet összedolgozzuk az élesztős vizzel, kidagasztjuk-ha ragad a massza, 1-2 ek. lisztet még adjunk hozzá. A tál odalát, alját kenjük ki olajjal, tegyük bele a tésztagombócot is, tetejét is vékonyan kenjük meg olajjal és letakarva meleg helyen kelesszük duplájára kb. 1 óra alatt.
3. Míg kel a tészta, 2 gáztepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral, egy kis tálkában keverjük el a 2 féle szezámmagot, egy másik tálkában a tojás sárgáját 2 ek. olajjal.
4. A megkelt tésztát picit gyúrjuk át, osszuk ketté. Mindkét tepsire tegyünk 1-1 tésztadarabot, kezünkkel picit lapítsuk el és hagyjuk 15 percig kelni.
5. Ezután lisztes kézzel kb. 18x 40 cm-es, kissé ovális végű téglalap alakúra húzzuk kézzel a tésztákat, fedjük le őket tiszta konyharuhával és kelesszük újabb 10 percig. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra, az aljába tegyünk egy vízzel teli kis lábast.
6.A kenyereket lekenjük az olajos tojással és egy késsel / pizzavágóval picit berácsozzuk a tetejét. Megszórjuk a magkeverékkel és a sütő középső rácsán kb. 10 percig sütjük, majd egy ráccsal fentebb további 5 percig. Amikor kivettük a sütőből, rögtön bebugyoláljuk konyharuhába, így a külső kérge is puha lesz-hiszen ilyennek kell lennie.
Hasonlóképpen járunk el a másik kenyérrel is.
Hasonlóképpen járunk el a másik kenyérrel is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése