Meggyes-túrós pizzabatyu

Begyúrtam egy óóóóriási adag keltet ma Anyósomnál. Gondoltam, lesz belőle batyu...Az első adag batyu után úgy döntöttem, hogy a második adagból már nem az lesz :) Hiába csíptem össze a csücskeit, kinyíltak mind, egytől egyig, így lettek ilyen vastagtésztás meggyes-túrós pizzácskák. A másik felét pedig a kígyórétes mintájára készítettem el. Házi túróval, finom savanykás meggyel. A házi túró nagyon krémes,ahogy megsül, szinte olyan mintha krémtúró vagy krémsajt lenne, érdemes kipróbálni. A citromhéj és a sok-sok vaníliás cukor kötelező :)


Hozzávalók:

1 kígyóréteshez és 9 db batyuhoz/ pizzához

A tésztához:

1 kg liszt
16 dkg cukor
16 dkg puha vaj/ margarin
2 egész tojás
2 tojás sárgája
1 tk. só
4 dl tej
8 dkg friss élesztő

A töltelékhez:
fél kg házi túró
10-15 dkg cukor
3 ek. tejföl
4 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
magozott meggy


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a szokásos módon összegyúrjuk és meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.
2. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, citromhéjat, vaníliás cukrot és ízlés szerint cukrot. A házi túró savanykásabb,mint a bolti, így valószínű több cukrot igényel, de menet közben kóstolgassuk. Ne felejtsük el, hogy a meggy is savanykás lesz, így érdemesebb picit édesebbre csinálni a tölteléket, de persze ízlés dolga.
3. Ha megkelt a tészta, kettévesszük. A fél adagot téglalap alakúra nyújtjuk és 9 egyenlő részre osztjuk. A téglalapok közepére túrókrémet halmozunk, ráteszünk 5 szem meggyet és a csücskeit összecsípjük, átlósan kettőt-kettőt. Ha szerencsénk van a sütés során egyben maradnak és akkor batyuk lesznek, ha nem, akkor pizzák. Nekem pizzáim lettek.:) Lekenjük őket a megmaradt tojásfehérjével vagy nyithatunk nekik egy új, egész tojást is.  200 fokos hideg sütőbe toljuk őket sütőpapírral bélelt tepsin, így addig is kelnek,míg a sütő bemelegszik. Tegyünk egy vízzel teli lábast a sütő aljába és egy fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját, így gőzmentes lesz a sütőnk és finom puha marad a kalácska, nem fog kiszáradni.
4. A tészta másik felét szintén téglalapra nyújtjuk, a közepén egy 6-7 cm-es sávot nem bántunk, a két szélén pedig ferdén bevagdossuk a tésztát. A közepére halmozzuk a túrókrém másik felét és sűrűn megszórjuk meggyel. A tészta két oldalán a csíkokat visszahajtogatjuk- képek vannak róla itt,Gabriellánál.
Ezután egy hirtelen mozdulattal és némi segítséggel áttesszük egy sütőpapíros tepsire, lekenjük a tetejét és mehet a sütőbe ő is. Aranybarnára sütjük, ha kihűlt, szeleteljük.





Megjegyzések

Megjegyzés küldése