Lakásfelújítás 2.rész

Lassabban halad a lakásfelújítás,mint hittük. Itt az ideje egy újabb bejegyzésnek, ami most főleg tapasztalatokról szól, látványos változásokról nem tudok beszámolni az elmúlt hetekből. Onnantól, hogy lebontottuk a falakat, szétszedtük a lakást, ahol a legutóbbi bejegyzést befejeztem, nem sok minden történt.
Alap tételként elmondhatom, hogy pikk-pakk be lehet fejezni egy lakásfelújítást egy feltétellel: ha a pénz nem számít. Ha elfogadjuk az első szembejövő mestert,mert mindegy, hogy mennyiért csinálja meg a fűtést, ha megvesszük az első gyönyörű csempét,mert mindegy, hogy 5000 vagy 15000 Ft négyzetmétere. Na hát nekünk ezek a dolgok igenis számítanak,mert sajnos még mindig a pénz az úr, így lassabban haladunk.

A bontás utáni 3 fő dolog: a fűtésszerelés, a villanyszerelés és a vízszerelés megtervezése és kivitelezése lassítja a dolgokat. Elsőként mennyezetfűtésre gondoltunk, potom 750 000 Ft-os ajánlatot kaptunk rá. Felejtő utca. A következő cég egy vegyes fűtésrendszerre ( konyhában, fürdőben padlófűtés, a többi részen radiátoros, illetve egy rész falfűtés) már majdnem 900 000 ezer forintra rúgott, áfával együtt. Erre az ajánlatra majd' 2 hetet vártunk,mert a csávó überelfoglalt volt, aztán bedobott egy ilyen ajánlatot. Sírtam, hogy elment 2 hét a nagy semmire. Mert amíg a fűtés nincs kész, addig nem jöhet a villanyos se, a kőműves se, és a burkoló se, ergo erre épül minden. A harmadik fűtéses figura, aki talán a befutó lesz, ma estére adja meg az ajánlatot, amit ha elfogadunk,szombaton már jön is harmadmagával és a hétvégén elkészítik az egész fűtésrendszert. Szuper lenne, tény és való.

Másik: villany. 150 000 ft-os ajánlatot kaptunk ( anyag nélkül, ez csak a munkadíj) arra, hogy kiépítsék a villanyt 20 négyzetméteren. Ettől megint dobtam egy hátast, hogy na nehogymár egy villanyszerelő egy havi fizetést elvigyen egy félnapos meló után???? Kicsit elrugaszkodottnak éreztem ezt az árat, szerencsére a pofa elment nyaralni, így nem kellett energiát fecsérelnünk arra, hogy megmondjuk neki, ez qrva sok, majd keresünk mást, köszi. A következő versenyző ugyanezt a munkát 85 rugóért megcsinálja, sajnos van neki rendes munkahelye, így csak esténként, munka után tud eljönni, így valószínűleg nem lesz kész 1 nap alatt, de sebaj, spóroltunk majd 70 ezer forintot.

Burkolatok:
sikerült megvennünk a fürdőbe a burkolatot!! YESSS! Talán jövő hétre meg is érkezik, így bőven itt lesz,mire a burkolásra kerül a sor. Először kádat akartunk, de mégis zuhanyzónk lesz. Valami ilyesmi lesz a fürdő, az alul látható lapokból.



A lapnak 4900 Ft négyzetmétere, jó kopásállósággal rendelkező agyaglap, fürdőbe tökéletes lesz. A minta már meg van tervezve, de majd  később mutatom. Mozaik egyenlőre nem lesz,mert elég drága, de szép lesz így is.


Ami az előszoba+konyha+ebédlő triót érinti, ebbe a lapba szerettünk bele, a Dom Ceramiche Karma Grey lapja. Kissé érdes felületű kőlap, fehérrel és fával kombinálva gondoltuk, hogy ez gyönyörű lenne.


Alapvetően az elmúlt hetek tapasztalata az, hogy nagyon-nagyon sok a kókler "mester". Ez most nem szép dolog, de mivel konkrét neveket nem említek, azt hiszem belefér, hogy elmondjam: nagyon sokan átvertek már minket eddig!!Nagyon-nagyon vigyázzatok ha felújításra adjátok a fejeteket: mindig előre legyen lezsírozva, hogy mennyi az annyi. Ha a mester szerzi be az anyagokat, akkor adjon róla számlát és a munkadíj is előre legyen lefixálva. Ne akkor vakargassa a fejét,mikor kész a munka és akkor megálmodja, hogy mégse 20 000 volt az anyagköltség hanem 35....
Hát most röviden ennyi. Hamarosan újra jelentkezem!


Megjegyzések

  1. Hát nem irigyellek Titeket, tudom min mentek keresztül. Mi egy régi házat újítunk folyamatosan, és tudom kb. mi mennyibe kóstál. Mi tető csere előtt állunk, szóval nem egyszerű, de amikor valami elkészül, mindig úgy tudunk örülni :) Ti is így lesztek vele. Kitartás, remélem egyszer majd "ébően" is találkozunk :)

    VálaszTörlés
  2. Én legszívesebben leírtam volna a lakásfelújításról szóló bejegyzéseimben a szemétláda "mesterek" nevét, csak hogy más nehogy őket hívja. Megérdemelték volna, de inkább nem tettem, mert bőven elég volt egy bírósági ügy. :D
    Egyébként szerintem simán lehet számla nélkül dolgoztatni, hiszen olcsóbb, de ehhez kell a mesterbe vetett bizalom. Nekünk tényleg szerencsénk volt a burkoló sráccal, életemben nem láttam még ilyen pontos és megbízható fazont, aki még a tetejébe szépen is dolgozik. Sajnos a bútorossokkal ráfaragtunk, de ezt tudod, hiszen olvastad. ;) Csak még annyit, hogy képzeld, azóta sem jelenkeztek, szóval a bútoraink eddig még ingyen vannak! :D Persze van rajtuk javítanivaló.
    Basszus, mekkora mákunk van, hogy a Párom ért a villanyszereléshez! Volt 2 haverja segítségnek, akik szintén értenek hozzá. Egyébként az anyagköltség asszem 60.000 Ft volt az egész lakásra nézve, és ebben benne vannak a villanykapcsolók és a konnektorok is. A teljes lakás elektromos hálózatának a cseréje ennyibe került, hiszen nem kellett munkadíjat fizetni.
    A vízvezeték kellékei + a bontás/burkolás/vízvezeték munkadíja 325.000 Ft volt, szóval elég sok, de sajnos ilyen árak vannak. A Párom is dolgozott közben, ezért nem ő végezte a bontást, de nem is engedtem neki, mert a csuklója nem bírja. Bőven elég volt neki a többi meló, ami szintén nem volt kevés.
    Egy ház kapcsán még sokkal több a munka, szóval együttérzek veletek, hogy micsoda felfordulást tud mindez okozni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése