Wednesday, 5 March 2014

Francia krémes

Bizony, akadnak rossz napok a konyhában. A mai is ilyen volt. Hirtelen felindulásból jött rám a krémes készíthetnék, álmaimban sem fordult volna elő, ha a watfordi  magyar bolt polcáról rám nem kacsint ez a házi krémes por. Én sosem voltam oda a krémesért, csak a karamelles tetőt szerettem, meg azt a fajta krémest, amiben egy réteg csokis hab is van. Na az, döfi. Az uram viszont imádja a krémest, szóval nekiálltam. Ahhoz képest, hogy a krém is meg a tészta is félkész volt, azért 1 órát csak elpepecseltem vele és megtöltöttem a mosogatóst koszos edénnyel. Mert ha lúd, akkor legyen kövér. Ha krémes, akkor kell egy vékonyka réteg tejszínhab meg a karamellás tető is-ami valójában kávés, de megállapítottam, hogy még mindig az a legjobb része, a házinak is :)
Az első problematika a bolti leveles-vajas tészta volt, amivel még sosem volt dolgom, így gőzöm sem volt arról, hogy ha azt kinyújtom akkorára mint a tepsi, az sütés után majdnem fele akkora lesz csak,mint a tepsi,mert a vajtól összeugrik. Na bummm. De akkora tepsim pont nem volt, amibe ez az összeszottyadt tészta belepasszolt volna. És innen elindult a lavina, sok lett a krém, nem állt meg a tetején,mert a tészta nem töltötte ki a tepsit, satöbbi, satöbbi. A végeredmény egy bűnronda, ugyanakkor határozottan krémes ízű cucc lett, amit csukott szemmel élvezettel lehet betolni. Szóval a por jól vizsgázott, noha nem vagyok híve a porból főzésnek, de ez tényleg jó. Finom, kellően édes, a tartása is jó. Képviselőfánkba is betölthetjük ezt a krémet, bár szerintem akkor a fél csomag is elég, mert ez a krém valóban rengeteg. 
Szóval megosztom azért ezt a receptet is, noha nem volt nagy konyhaművészet előállítani, meg a zacskó hátulján le is van írva, hogy hogy kell, de csak azért, hogy lássátok a csúnyát is :)Hozzávalók:

25 dkg leveles-vajas tészta
8 dl tej ( ha habosabbra szeretnénk, akkor 9 dl)

2 dl tejszín
2 ek. porcukor

A mázhoz: ( recept innen)
3 ek. tej
fél tk. instant kávé
10 dkg porcukor
35-40 gr vaj/ margarin


Elkészítés:
1. A tésztával kezdünk: kettévesszük, kinyújtuk vékonyra. Szélessége és hossza is legyen pár centivel több,mint a tepsi mérete ( kb, 35x25 cm), amiben majd elkészítjük a krémest, mert sütéskor összeugrik. Tegyük a kinyújtott lapot csúsztassuk szilikonos lappal bélelt tepsire  és 200 fokra előmelegített sütőben süssük addig,míg barnulni nem kezd, kb. 10-15 perc alatt. Hasonlóképp járjunk el a másik lappal is.
2. Az egyik lapot tegyük a tepsi aljába, a másikat pedig vágjuk 6-9-12 kockára, attól függően, hány szelet krémest szeretnénk illetve mekkorákat.
3. A mázhoz a tejet a kávéval keverjük el egy kis lábosban, adjuk hozzá a porcukrot és kislángon kevergessük,míg el nem olvad és szép egynemű nem lesz. Zárjuk el a lángot és keverjük bele a vajat/ margarint. Picit várjunk, hogy hűljön és szilárduljon majd egy késsel szépen kenjük rá a felvágott tésztalapok tetejére.( Nekem ezt sem sikerült abszolválni.)
4. A krémes port zúdítsuk egy keverőtálba, adjuk hozzá az összes tejet egyszerre és robotgéppel, közepes fokozaton 3-5 perc alatt dolgozzuk sűrűre, krémesre, szinte puding állagúra. Oszlassuk el a tepsibe helyezett tésztalapon.
5. A tejszínt verjük kemény habbá a porcukorral és kenjük a krém tetejére.
6. Végül helyezzük a tetőket a krémesre és mehet pár órára a hűtőbe a cucc. A zacskó 1 órát ír, de ez 1 óra után azért még nem valami esztétikus. 4-5 óra vagy egy éjszaka alatt határozottabban összeáll a sütemény, ami kifejezetten finom. 


No comments:

Post a Comment