Akár reggelire, akár ebédre is tökéletes ez a finom, egyszerű frittata. Igazából bármiből készíthetjük,amit találunk a hűtőben: kis darab felvágottak, sonkák, sajtok, paprika, cukkini, bármi! A spenót és a feta régóta jó páros, és most ismét bizonyítottak. Az uram ugyan nem volt elájulva tőle ( na de melyik pasi van egy olyan kajától, aminek fő alkotóeleme a spenót?), de én mondom, mennyei volt!
Ha még kímélőbbre szeretnénk, akkor csak a tojások fehérjét használjuk, ahogy az eredeti recept is írja, a sárgákból meg dobjunk össze egy Nérót a nem fogyózó családtagoknak vagy egy adag tojáslikőrt, rosszabb napokra.
A spenótról annyit, hogyha fagyasztottat használunk, akkor olvasszuk ki és alaposan nyomkodjuk ki.
Ha friss spenótot használunk, forrázzuk le és szintén nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, ellenkező esetben nagyon vizes lesz a frittata és nehéz lesz megfordítani.
Amúgy azt hittem, hogy ez egy egyszerű kaja, de nem volt egyszerű, megszenvedtem vele, hogy egyben maradjon. Köszönhető ez annak, hogy nem csavartam ki a spenót levét és annak, hogy teflon már nem sok volt a serpenyőm alján:)
Halkan jegyzem meg, nekem hidegen sokkal jobban ízlik,mint azon melegében:)
Hozzávalók:
1 fej lilahagyma
4 szál újhagyma
1 tk. libazsír
6 tojás
250 gr fagyasztott v. friss spenót
60 gr feta sajt
2 ek. reszelt parmezán
pici só, bors
Elkészítés:
1. Egy tálban felverjük a tojásokat, icipicit sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a parmezánt és a fetát.
2. A spenótot előkészítjük: ha fagyasztott, kiolvasztjuk és kinyomkodjuk, ha friss, leforrázzuk és kinyomkodjuk.
3. Egy serpenyőben pici zsírt ( vagy olajat, vajat) hevítünk, rádobjuk az apróra vágott lilahagymát és a felkarikázott újhagymát és 3-4 perc alatt üvegesre pároljuk.
4. Mehet rá a spenót, ezzel is picit pirítjuk, majd ráöntjük a tojásos-sajtos cuccot és közepes lángon 5 percig sütjük. A széle már szépen átsül ennyi idő alatt, de a közepe még híg lesz, mivel vastag, így 180 fokos sütőbe bedobjuk 5 percre. ( Célszerű tehát olyan serpenyőben elkezdeni a műveletet, amit betehetünk a sütőbe is.)
5. Mikor már az egész kezd szilárddá válni, kikapjuk a sütőből, ráteszünk egy nagy lapos tányért és átfordítjuk rá. Ezután visszacsúsztatjuk a serpenyőbe az omlettet és további 5 percig sütjük a másik oldalát is.
6. Tálaláskor szeletekre vágjuk,mint egy tortát és parmezánnal megszórjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése