Skillingsboller, a norvég mandulás csiga

Nehéz dolgom van,mert szuperlatívuszokban kell beszélnem erről a sütiről. A legeslegfinomabb péksüti, amit valaha ettem. Azt hiszem holtversenybe került  a 20 éve trónon álló skolebröddel. Ezek a norvégok tudnak valamit. Nyilván a kardamomnak is köszönhető, de eufórikus állapotban voltam, amikor kihúztam a sütőből. Most nyammogom a másodikat és még mindig abban vagyok. Érdemes volt heteket várnom ennek az elkészítésére,mert megérte. Nagyon meg. Kardamom, fahéj, jégcukor, mandula. Ellenállhatatlan kombó. A lényeg, ne spóroljunk egyikkel sem. 





Hozzávalók:
12 db csigához

A tésztához:
500 gr liszt
1 tk. só
1 tk. őrölt kardamom
80 gr olvasztott vaj/ margarin
75 gr porcukor
1 egész tojás
1 tojás sárgája
200 ml tej
40 gr friss vagy 14 gr szárított élesztő
1 tk. kristálycukor

A töltelékhez:
100 gr vaj/ margarin
100 gr porcukor
1 tk. fahéj
100-150 gr pirított mandulalapocska

A tetejére:
1 tojás fehérje
jégcukor




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Összegyúrjuk, kidagasztjuk, lefedve 1 óra alatt duplájára kelesztjük. ( Nekem most kicsit tovább állt, jót tett neki.)
2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a vajat/margarint a porcukorral és fahéjjal habosra keverjük, félretesszük. A mandulalapocskákat száraz serpenyőben megpirítjuk, ezt is félretesszük.
3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és 50x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egy spatula/ habkártya segítségével egyenletesen  megkenjük a fahéjas krémmel és megszórjuk a pirított mandulával.
4. A keskenyebb felénél kezdve szorosan feltekerjük és egy éles késsel 12 csigára vágjuk a tekercset. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk jégcukorral.
5. 15-20 percig még langyos helyen hagyjuk a csigákat, addig a sütőt 200 fokra előmelegítjük. 
6. 15 perc alatt előmelegített sütőben készre sütjük őket. Legfinomabb langyosan, egy pohár hideg tejjel.

A csigák pihe-puhák, omlósak, szaftosak lesznek.A fahéjas krém beivódik a tésztába és valami fantasztikus állaga lesz. Higyjetek nekem!:)



Megjegyzések

Megjegyzés küldése