Hátszegi rakott palacsinta

Nálunk gyakran van palacsinta, Zé imádja. Én is, mióta vettem egy rendes palacsintasütőt és szinte maguktól sülnek a palacsinták:) 
Igyekszem néha valami különlegeset is alkotani palacsintafronton, noha a dobogó legfelső fokáról nem lehet letaszítani a fahéjas-kakaós-nutellás triászt. Készült már diós-mákos-lekváros Anyu-féle csúsztatott palacsinta  és gesztenyés csúsztatott palacsinta is.
A napokban épp Anyuval beszélgettem és feljött a palacsintatéma, mire Anyu közölte, hogy a TV Paprikán látott egy fullextrás túrós palacsintát, de se a nevére, se arra nem emlékezett, hogy ki csinálta, csak arra, hogy tojáshab volt a tetején. A gugli pillanatok alatt megmondta nekem, hogy Jenei Tamás Hátszegi rakott palacsintáját keressük. 
Mind látványra, mind ízre különleges palacsintáról van szó. Kicsit ugyan macerás,mert töltelék meg öntet meg tojáshab, meg ugye 15 palacsinta, de megéri!!A töltelékhez és az öntethez még a robotgépet se kell bekapcsolni, kézi habverővel és villával simán megoldható a történet. 


Hozzávalók:

 (Én a fenti link alapján készítem, de  szerintem mindenkinek van jól bevált palacsintareceptje. Na abból süssetek le 15 db-ot, de a szokásosnál kicsit vastagabbat, hogy legyen tartása a palacsintának, ne az az átlátszó-típus legyen, ide most nem az a jó.:))

A töltelékhez:
40 dkg tehéntúró
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
0,5 dl tejföl
1 mandarin reszelt héja
pár csepp vaníliapaszta

Az öntethez:
10 dkg porcukor
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor

A habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor




Elkészítés:
1. Süssünk ki 15 db palacsintát, a szokásosnál kicsit vastagabbat. 
2. A töltelékhez a tojássárgákat keverjük simára a tejföllel, vaníliával, porcukorral, majd adjuk hozzá a narancshéjat és a villával áttört túrót.Keverjük alaposan el és töltsük be a palacsintákat.
3. Az öntethez valókat kézi habverővel keverjük simára egy kis kancsóban.
4. Egy nagyobb méretű jénai tálat vajazzunk-lisztezzünk ki, a sütőt melegítsük elő 120 fokra.
5. A feltekert palacsintákat vágjuk 4-be és állítva, egymás mellé szorosan pakoljuk le a kis tekerecseket a tálba. Öntsük rá az öntetet egyenletesen.
6. 120 fokra előmelegített sütőben süssük 1 órán át.
7. A habhoz a tojásfehérjéket verjük kemény habbá. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot a már kemény habhoz és verjük addig, míg fényes, vágható masszát nem kapunk. Töltsük habzsákba és díszítsük a palacsinta tetejét.
8. Kapcsoljuk a sütőt 200 fokra és süssük addig, míg barnulni nem kezd a hab a tetején.

TIPP:
Citrom és narancs híján mandarin reszelt héja került a töltelékbe és meg kell mondjam, dobtam egy hátast mikor megkóstoltam,mert hatalmas pluszt ad a mandarin a vaníliával kiegészítve!!! Próbáljátok ki!!


Megjegyzések

  1. Hú, de jól néz ki. Pontosan ma akarok palacsintát sütni. Na majd meglátjuk mi sül ki belőle!!

    VálaszTörlés
  2. Mar vagy negy napja folyamatosan palacsintat eszunk (eperdzsemes). Bar soha nem tudnam megunni, azert lassan nem art beujitani. Lehet ezzel a recepttel fogok? :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése