Császárzsemle

Tulajdonképp egyszerre szerettem bele a péksütikbe és a levesekbe. Tuti nyerő, hogy pont ebbe a kettőbe,mert remekül kiegészítik egymást. Idén valójában normális kaját még nem is nagyon főztem,mert minden nap levest eszük. Sütök hozzá friss péksütit,ennél tutibb ebéd vagy vacsi nem is kell. Ma amint megláttam Kriszti csodaszép császárzsemléit, már nyitottam is a konyhaszekrényt és álltam is neki. Szuper lett, remek a recept, köszi Kriszti :)
Fázisfotókat nem igen szoktam készíteni, de most pár kép erejéig kivételt tettem, hiába, a pékáruk megihletnek :)
Zé szerint amúgy sokkal jobb,mint a bolti, amúgy szerintem is :) Ha egyszer az ember ráérez és beleszeret, nem lehet leállni.:)


Hozzávalók:
9 db kisebb zsemléhez

40 dkg liszt
7 gr szárított élesztő
0,5 dl tej
1,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. só
3 dkg puha vaj / margarin




Elkészítés:

1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval. A langyos vízzel és az élesztős tejjel összegyúrjuk, végül a puha vajat/ margarint is hozzáadjuk és alaposan kidagasztjuk, szép simára.
2. Letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk és 9 részre osztjuk. ( Nekem 70 gr-os bucijaim lettek, ha valaki nagyobb zsemlét szeretne, csináljon 6-ot). 
3. A tésztát gömbökké gyúrjuk és az alját visszahajtogatjuk, hogy csinos formája legyen. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és egy kanál segítségével a fenti képen látható módon 5-6 bevágást ejtünk a zsemiken. Kicsit meglisztezzük a tetejüket és 20-30 percig még kelni hagyjuk őket.
4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük őket,míg szép pirosak nem lesznek.
Az alsó képen látható, hogy szép, ropogós kérge lett a zsömiknek, a belsejük pedig puha.:)






Megjegyzések

  1. Szerelembe estem :) Hétvégén sütök reggelire!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát még akkor hogy fogsz szerelembe esni, ha a saját cuki kis zsemléidet kihúzod a sütőből :) felbecsülhetetlen :)

      Törlés
  2. Nagyon jók lettek, örülök, hogy ízlett! :o))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése