Kelt kalács fenyőfa

Még aznap, mikor a Kalácsvirág elkészült, küldött a nővérem egy linket, egy fenyőfa alakú kelt kalácsról, ami ugyanezzel a  csavargatós technikával készült. Vártam a megfelelő alkalmat az elkészítésre. Időközben megérkezett Finnországból, ildi Kokkitól a jégcukor is, amit szintén valami ünnepivel kellett felavatni. Jucika barátnőmék jöttek ma  Judit napot ünnepelni, így tökéletes volt az alkalom. Nagyon egyszerű, isteni finom és szuper látványos reggeli a karácsonyi asztalra.:)


Hozzávalók:
500 gr liszt
80 gr olvasztott margarin
80 gr porcukor
1 egész tojás+1 sárgája
40 gr friss élesztő
csipet só
2 dl tej

A töltelékhez:
5 ek. cukor
3 ek. holland kakaópor
2 tk. őrölt fahéj
80 gr olvasztott vaj
rumaroma ízlés szerint

A kenéshez:
1 egész tojás

A tetejére:
jégcukor


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Meleg helyen félóráig kelesztjük.
Közben a töltelékhez elkeverjük a fahéjat, cukrot, kakaót majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, rumaromát és csomómentesre keverjük.
2. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és 4 egyenlő részre osztjuk.
3. Az egyik bucit megközelítőleg háromszög alakúra nyújtjuk,majd egy pizzavágóval  ( esetleg alaklemez segítségével) háromszög alakúra vágjuk. A másik tésztabucit is kinyújtjuk, rátesszük az előző háromszöget és körberajzoljuk. Tehát van 2 egyforma háromszögünk.
4. A két tésztalap közé bekenjük a krém felét majd a pizzavágóval bevágjuk két oldalról a tésztát úgy, hogy a közepénél megállunk, tehát nem vágjuk el teljesen, pár centis sáv a közepénél érintetlenül marad. Az aljánál kialakítjuk a szárát is.
5.A jobboldali tésztacsíkokat felfelé, a baloldaliakat lefelé tekerjük meg. Így tekergetjük meg az egész fenyőfát. Egész tojással lekenjük, jégcukorral megszórjuk.
6. Hideg 160 fokos sütőbe toljuk, a tepsi alá egy lábas meleg vizet teszünk, így nem szárad ki a tésztánk, puha marad. 20-22 perc alatt készre sütjük.
7. Hasonlóképp járunk el a másik két tésztabucival is.


A maradék, leeső tésztaszélek még pont kiadtak egy kisméretű kalácsvirágot, ami nutellás lett, ennek elkészítése fázisfotókkal itt olvasható.


Megjegyzések

  1. Gyönyörű ez a karácsonyfa!
    Amint látom virág is lett belőle, ami szintén jól sikerült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi,probald ki Te is,a viragod is csodaszep lett!

      Törlés
  2. A karácsonyfa és a virág is nagyon tetszik! Ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek, ezeket nekem is ki KELL próbálnom! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek és gusztik!
    A CBA-ban vettünk ilyen kalácsot, azóta keresem a receptjét ( iszonyat finom volt). Így olvasásra ez áll a legközelebb hozzá de majd ki is próbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Fanni :) Biztos lehetsz benne, hogy ez is lesz olyan finom, mint a cba-s, sőőőőt :)))

      Törlés

Megjegyzés küldése