Mákos fonott kalács

Fonott kalácsot nem csak Húsvétkor lehet enni. Azóta nem készítettem én sem, akkor viszont kettőt is.
A jó fonott kalács titka a türelem és az idő. Nem ér spórolni a kelesztési, pihentetési, szárítási időkön,mert akkor lesz a végeredmény igazán tökéletes. Bevallom, számomra ez a kalács tökéletes. Mind az ízével, mind az állagával, mind a kinézetével tökéletesen elégedett vagyok, ami ritka nálam.:) Ha valamibe nagyon bele akarnék kötni, akkor azt mondanám, hogy a mákos lehetett volna mákosabb, de nyersen sokkal mákosabbnak tűnt. Langyosan, vajjal, mézzel, lekvárral, egy csésze teával vagy kávéval, reggelire vagy uzsonnára, vagy csak úgy nasinak...Isteni.


Hozzávalók:
500 gr-os kalácshoz

340 gr liszt
40 gr porcukor
35 gr puha vaj
2 tojássárgája
20 gr friss élesztő ( vagy 7 gr szárított)
1 tk. só
165 ml langyos tej
vanília
1 citrom reszelt héja
1 tk. cukor

+2 ek. darált mák

A kenéshez:
1 tojás


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a porcukrot és az összes hozzávalóval együtt (a mákot kivéve) összegyúrjuk. Letakarva meleg helyen 20 percig kelesztjük.
2. Átgyúrjuk a tésztát és ismét 20 percig kelesztjük.
3. A tésztát kettévesszük, az egyik felébe belegyúrjuk a darált mákot. Ismét kettévesszük a bucikat és egyenként rudacskákká sodorjuk őket. Tehát van 2 sima és 2 mákos tésztarudacskánk.
4. A rudakat sütőpapírral bélelt gáztepsire helyezzük úgy, hogy 1 sima, 1 mákos, 1 sima, 1 mákos, a tetején összecsípjük őket. Ezen videó segítségével összefonjuk a kalácsot. Nekem ez sokkal egyszerűbb és sokkal szebb,mint a 6 ágú.
5. A kalácsot lekenjük felvert tojással és kb. 20 percig pihentetjük, amíg a tojás meg nem szárad a tetején. Én kb. 40 fokos sütőbe toltam. Mikor már nem ragad a tojás, újra lekenjük és újabb 15 perc pihentetés szobahőmérsékleten. Ekkor már a sütőt előmelegíthetjük 190 fokra és a kalácskánk készen áll a sütésre.
6. Előmelegített sütőben 22-23 perc alatt süssük készre. A tojással megkent tésztákat gőzmentes sütőben kell sütni,mert a gőztől fénytelenné válik a felületük, mi pedig azt szeretnénk, ha fényes lenne a kalácska. Ezért a sütőajtót nyissuk ki résnyire, egy fakanállal támasszuk ki, így a gőz kiszabadul a sütőből.
Ha pirosra sült a kalács teteje, készen is van, akár azonnal fogyaszthatjuk.





Megjegyzések