Fehércsokis-gyömbéres keksztrüffel / White chocolate-ginger truffle


A SAD! 20. fordulójában Ági, akinek én adtam át a stafétát, azt kéri, hogy Karácsony közeledtével gasztroajándékokat készítsünk. Nálam el is készült ma az első. Habár az a kevés családtag és barát, akinek gasztroajándékot adhatnék Karácsonyra, mind nagyon-nagyon messze van tőlem, azért készítek pár gasztroajándékot, amit Zével mi fogunk megenni, de remélem tudok Nektek ötleteket adni, hogy mit tegyetek a családnak, barátoknak a fa alá.
Ez a trüffel csalóka- igazából egy ünnepi díszbe öltöztetett keszgolyó, az eredeti recept innen származik. A karácsonyi ízvilágot kedvetek szerinti fűszerekkel érhetitek el és kísérletezzetek a bevonással is, akár étcsokiba is márthatjátok és áthúzhatjátok fehércsokival, de akár még a tejcsoki is képbe kerülhet.
A golyó belsejébe cukor nem kerül, mégpedig azért, mert:
1. a gyömbéres keksz eleve édes
2. a fehércsoki elég intenzív, mivel teljesen be vannak mártva a golyók

Ha étcsokit használtok vagy gyömbéres keksz helyett sima háztartásit és fűszereket adtok hozzá, akkor érdemes némi porcukrot keverni bele. Tessék a masszát bőszen kóstolgatni, mielőtt meggörgetitek a golyókat :)


Hozzávalók:
16 db-hoz

20 dkg gyömbéres keksz
fél tk. őrölt szegfűszeg
fél tk. mézeskalács fűszerkeverék ( én itt "mixed spice"-t használtam, amiben van fahéj, gyömbér, kardamom, szerecsendió)
kb. 6-8 dkg natúr krémsajt ( Philadelphia vagy mascarpone)

A bevonáshoz:
20 dkg fehércsoki


Elkészítés:
1. A gyömbéres kekszet daráljuk le, 1 teáskanálnyit tegyünk félre a díszítéshez.
2. Adjuk hozzá a fűszereket és annyi krémsajttal gyúrjuk össze, hogy formázható masszát kapjunk.
3. Formázzunk belőle egyforma gömböket ( nálam 20 gr/ golyó) és tegyük hűtőbe amíg elkészítjük a csokit.
4. A fehércsokit törjük apróra, 3/4-ét mikróban olvasszuk meg ( 20 mp-enként keverjük át, nehogy leégjen) majd adjuk hozzá a maradék csokit és keverjük simára.
5. A golyókat mártsuk meg a csokiban és tegyük őket sütőpapíros tepsire. A maradék csokit tegyük egy kis zacsiba, vágjunk lyukat a sarkára és mikor kezd a golyók bevonata száradni, húzzuk át őket. Szórjuk meg a félretett kekszmorzsával és tegyük kb. 1 órára hűtőbe. Ha a csoki megkötött, akár fogyaszthatjuk is.:)


In English:
They are soo easy to make and they look so cute, don't they? Grab a nice wooden or metal box and it could be the perfect gift for Birthday/ Christmas or any occasion for someone who really likes sweets.
Ingredients:
makes 16 balls

200g gingersnaps ( shop-bought), finely ground
1/2 tsp ground cloves
1/2 tsp mixed spice
60-80g cream cheese ( Philadelphia or mascarpone)

For coating: 
200g white chocolate

Method:
1. Ground the biscuits in a food processor and save 2 tablespoons of crumbs for decorating.
2. Mix the biscuits and spices in a bowl and add as much cream cheese as you need to get a pliable paste.
3. Shape them into little balls ( 15-20g each) and place them in the fridge while you preparing the dipping chocolate.
4. Chop the white chocolate roughly and put 3/4 of it in the microwave. Remove from microwave and stir in every 20-30 seconds as white chocolate can burn much faster than dark one. When it's melted add the remaining chocolate and stir until smooth. 
5. Using a dipping fork or a toothpick dip the balls in the chocolate and put them on a tray lined with baking paper. Pour the remaining chocolate in a little plastic bag and decorate the balls when the chocolate cover is half set on time. Sprinkle with the biscuit crumbs and keep them in the fridge until they are ready to serve. 


Megjegyzések

  1. annyira egyszerű ötlet, mégis totál meglepő, és én tuti kiugranék a bőrömből, ha ilyesmit kapnék ajándékba! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dejoo,en is imadom az ilyeneket de sajna itt nem sok embernek tudok ilyet ajandekozni,igy leginkabb magunknak csinalok gasztroajandekot Karacsony elott :)))

      Törlés
  2. Gyors voltál és a gyorsaság most csodaszépet is jelent - feljegyezve az elkészítendők közé! köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. koszonom kedves szavaid,majd jelezd am ha elkeszult :)

      Törlés

Megjegyzés küldése