Pulykatorta

Tortát hoztam, méghozzá nem is akármilyet: sósat! Olyat, amit nem desszertnek, hanem ebédre vagy vacsorára eszünk :)
Közben zajlik az éppen aktuális SAD forduló Ildinél, aki azt kérte, falusi, vidéki ízeket varázsoljunk az asztalra. És hogy ez mitől falusi, mitől vidéki? Onnan, hogy édes Anyukám sütött egyszer ilyet gyerekkoromban-valami újságban látta talán a receptet?-és onnantól kezdve a család elsőszámú kedvencévé lépett elő. Ünnepnapokon, szülinapokon, vasárnap mindig pulykatorta került a csengődi asztalra. Mikor Zé először járt nálunk, és már ennek is 8 éve lassan, Anyu naná hogy pulykatortával rukkolt elő a leendő vejének. Zé csak nézett, hogy milyen családba készül ő beházasodni, ahol az Anyós pulykából süt tortát...Aztán teltek az évek, és a pulykatorta örök kedvenc maradt. Ha hazamegyünk Csengődre és Anyu megkérdezi, mit főzzön, Zé gondolkodás nélkül vágja rá, hogy pulykatorta legyen. Szóval ezért merem Őt nevezni,mint falusi, vidéki ételt. :)
Ja, és most készítettem először. Isteni finom:)


Hozzávalók:
40 dkg pulykamellfilé
25 dkg füstölt, szeletelt bacon
30 dkg sajt 
3 tojás
liszt


Elkészítés:
1. Egy kisméretű ( 15 cm-es) kapcsos tortaforma alját és oldalát borítsuk be baconszeletekkel.
2. A pulykamellet mossuk meg, vágjuk vékony szeletekre és sózzuk be.
3. Készítsünk elő 3 tálkát: az egyikbe mehet a liszt, a másikba 3 felvert tojás pici sóval, a harmadikba pedig a nagylukú reszelőn lereszelt sajt.
4. Az előkészített hússzeleteket forgassuk lisztbe, tojásba, majd tegyük le szorosan a baconnel bevont tortaformába. Szórjuk meg bőven reszelt sajttal. Jöhet a következő réteg husi, sajt, husi, sajt, a legfelső sajtréteget pedig vonjuk be a maradék baconszeletekkel.
5. Fólia alatt 190 fokra előmelegített sütőben süssük 1-1,5 órát. Hústűvel időnként ellenőrizzük, hogy mennyire puha a husi, ha már könnyen átmegy rajta a hústű, akkor finom puha lesz.
6. Vegyük le a fóliát és addig süssük, míg ropogósra nem sül a bacon a tetején.
Ha kihűlt, könnyebben szeletelhető.

Köretnek adjunk bármilyen tradicionális köretet, úgymint sült krumpli, krumplipüré, petrezselymes krumpli, rizs vagy saláták.




TIPP:
Ha azt szeretnénk, hogy hamarabb elkészüljön eme isteni étek, csináljuk nyugodtan csirkemellből, annak 35-40 perc is elég fólia alatt, a pulykának több idő kell. Szárnyasokat nem szeretők akár karajból is elkészíthetik, kb. a pulykáéval megegyező sütési idő vonatkozik a sertésre.

U.i.: gondolom a fotókon látszik, hogy késő este készült. Napközben kamera,este telefon-így fotózok én :)


Megjegyzések