Sajtos rúd

Van valami a sós ropogtatnivalókban, ami az édességekben nincs: nem lehet leállni velük. Egy süti lehet akármilyen finom, azért van egy limit belőle, hogy mennyit tud az ember együltő helyében megenni. De egy pogácsánál vagy sajtos rúdnál nincs. Nálam legalábbis nincs, lehet, hogy velem van a baj. Én bizony fél tepsivel betoltam ebből azon melegében.
A pogitésztával meg szerintem úgy van az ember, mint egy jó piskótatésztával: mindenkinek megvan a saját bevált receptje, amin nem hajlandó változtatni. Így vagyok én azzal a  pogirecepttel, ami Era barátnőmtől van és annyira tökéletes, hogy igazából kár is másikat kipróbálni,mert ez a number one. És most bizonyítom, hogy nemcsak pogácsa, hanem rudacska alakban is.


Hozzávalók:
3 gáztepsinyi adaghoz

A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj/ margarin
2 tojás sárgája
3 dkg friss élesztő
1-2 dl tejföl
1 dl tej
1 tk. cukor
só ízlés szerint

A tetejére:
tejföl
15 dkg reszelt sajt ( nálam most füstölt)


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, összemorzsoljuk a vajjal/ margarinnal. Hozzáadjuk az élesztőt, sót, tojássárgákat és annyi tejfölt, amennyit felvesz. Laza, gyúrható tésztává dolgozzuk és letakarva meleg helyen félóráig kelesztjük.
2. A tésztát kettévesszük, lisztezett deszkán kb. fél centi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal és pizzavágóval rudakat vágunk belőle. Hasonlóképp járunk el a másik tésztagombóccal is.( Nekem kicsit szélesek lettek, kb 2 cm széles, 10 cm hosszúak lettek.)
3. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és hideg, 180 fokra beállított sütőbe toljuk őket, ahol 20 perc alatt készre sütjük őket. Ha kicsit ropogósabban, barnábban szeretjük, akkor adjunk még neki +5 percet!



Megjegyzések

  1. Én is így vagyok az ilyen sajtos és sós rágcsákkal,
    még melegen eltudok rágcsálni jó pár darabot:)

    VálaszTörlés
  2. Judi, ez másnaposan milyen? (a kérdés költői nyilván nem maradt meg addig :P )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Veletlen epp megmaradt,mert hatalmas adag,es megszaradt,megkemenyedett...Mint minden kelt teszta,ez is frissen a jo,masnapra veszit az elvezeti ertekebol!Gyurd be este es susd ki reggel frissen ha nincs idod :) Pusziii

      Törlés

Megjegyzés küldése