Ribizlis minipite

Felénk ritka jószág a ribizli. Nagy boldogságom volt tegnap, mikor visszaköszönt a gyümölcsös pultból. Végtelenül egyszerűen egy mascarponéval felturbózott házi vaníliapudinggal töltött minipite tetejére került. Nagyon finom,másnapra mégfinomabb.:)



Hozzávalók:
6 db minipitéhez ( 10 cm átmérőjű)

A tésztához:
150 gr liszt
25 gr porcukor
75 gr hideg vaj
2 tojássárgája

A krémhez:
4 dl tej
2 tojássárgája
60-70 gr cukor
40 gr keményítő
késhegynyi vaníliapaszta
10 dkg mascarpone

A tetejére:
25 dkg ribizli


Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beledolgozzuk a porcukrot, tojássárgát és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 6 felé vesszük a tésztát, egyenként 12 cm átmérőjá kör alakúra nyújtjuk és kibéleljük vele a szilikonos piteformát. A tésztát villával megszurkáljuk, 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 160 fokra és további 5 percig sütjük. 
2. A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával, keményítővel, pici tejjel habosra keverjük, a maradék tejet felforraljuk. A tejet félrehúzzuk és belecsurgatjuk a tojásos masszát. Visszatesszük a tűzre és kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük a pudingot. Félretesszük hűlni. Ha kihűlt, robotgéppel simára dolgozzuk és belekeverjük a mascarponét.
3. A kihűlt minipitéket megtöltjük a krémmel, tetejüket kirakjuk ribizliszemekkel. Azonnal is fogyasztható, de másnapra sokkal finomabb,mert megpuhul a tésztája.


Megjegyzések