Nutellás macaroon

Aki ismer, vagy régóta követi a blogot, az tudja, hogy jópár katasztrofális macaroon kísérleten vagyok túl. Legutóbb 1,5 éve sütöttem utoljára, olyannyira borzasztó eredménnyel, hogy azóta eszembe se jutott. Viszont tegnap felgyülemlett 4 tojásfehérjém, és a mostani sütőmben még nem próbáltam macaroont sütni és egyébként is mindig ki akartam próbálni az olasz-módi, cukorszirupos technikát, gondoltam, ok, legyen, kap ez a szerencsétlen finomság egy utolsó esélyt. Tücsökbogárnál találtam receptet az olasz macaroonhoz, azt követtem. 
Én az elkészült masszát kettévettem, az első felét rózsaszínre színeztem és a recept utasításait követve pihentetés nélkül toltam be a sütőbe. Több mint felének meg is repedt a teteje. A következő adagot-ami a képen látható-már pihentettem kb. 30-40 percig és lásscsodát, egyetlen repedés sincs rajtuk és talpa is lett mindnek. És ami soha nem fordult velem elő: nem kellett órákig forgatnom őket, hogy vajon melyik lenne az, amelyiket le lehet fotózni,mert mind viszonylag szépek lettek. Tudom, gyakorló macaroonosok biztos azt mondják most, hogy ez? szép? De nekem igen, ez szép. Már csak a formán kell finomítani, hogy egyformák legyenek és talán rendben is lesz. Mindenesetre most nagyon boldog vagyok.:)


Hozzávalók:

80 gr tojásfehérje ( kb. 3 db)
25 gr cukor
100 gr darált mandula
100 gr porcukor

100 gr cukor
35 gr víz

A töltelékhez:
kb. 10 dkg mascarpone
1-2 ek. Nutella 


Elkészítés:
1. A mandulát egy tálban elkeverjük a porcukorral (100 gr)  és átszitáljuk. Hozzácsurgatjuk a tojásfehérje felét ( 40 gr)  ( nem kell felverni habbá) és egy masszává dolgozzuk össze.
2. A 100 gr cukorból és 35 gr  vízből szirupot főzünk: 110 fokosnak kell lennie, ha nincs cukorhőmérőnk, forrástól számított 4-5 percig főzzük.
3. A tojásfehérje másik felét ( 40 gr)  a 25 gr cukorral félkemény habbá verjük majd folyamatos verés mellett hozzácsurgatjuk a forró cukorszirupot. Addig verjük a habot,míg teljesen ki nem hűl. ( kb. 10 perc)
4. A habhoz további keverés mellett hozzáadjuk a mandulamasszát és simára dolgozzuk. Ezután habzsákba töltjük és sütőpapíros tepsire kis korongokat nyomunk. Legalább 30-40 percig pihentessük szobahőmérsékleten. Ha már szilárd a teteje, nem ragad, kérge képződött, mehet a 150 fokos sütőbe 12-15 percre.
5. Kihűlés után egy tortakenő késsel válasszuk le a papírról a macaronokat és kettesével ragasszuk őket össze nutellával elkevert mascarponéval.


TIPP:
1. Habár a szilikonos sütőlap nagy találmány,mert a sütik könnyen lejönnek róla, itt mégsem ajánlatos használni,mert viszonylag vastag és előfordulhat, hogy a macaroon alja nem fog megsülni. Használjunk sima sütőpapírt, ha megvárjuk amíg teljesen kihűlnek a macaroonok ( pár perc csupán, ne legyünk türelmetlenek), könnyen leválaszthatók a papírról egy palettakés segítségével.
2. A pihentetés nagyon fontos, mint írtam a poszt elején, az első adagot pihentetés nélkül sütöttem, meg is repedt soknak a teteje. A második adagot 30-40 percig pihentettem és egynek sem repedt meg a teteje. Ujjunk hegyével ellenőrizzük, hogy a makik készen állnak-e a sütésre: ha nem ragad az ujjunkhoz és kérge képződött, akkor mehet a sütőbe.
3. Szerintem a nagyon finomra darált mandula is fontos, ne sajnáljuk az időt arra, hogy alaposan átszitáljuk a mandulát a porcukorral együtt.

Nagyjából ennyi, azt hiszem én ezentúl maradok ennél a cukorszirupos módszernél, úgy tűnik ez működik.
Kb. 2 évembe telt,mire az első normális macaroont produkálni tudtam, szóval kitartás mindenki, akinek eddig nem sikerült!






Megjegyzések

  1. Gyönyörűek lettek. Mondtam én, hogy a pihentetés hiányzott :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jótanácsot, furcsálltam is, hogy a recept nem írt pihentetést,meg is lett az eredménye. De ezekkel alapvetően elégedett vagyok-magamhoz képest, úgyhogy folyt.köv.:)

      Törlés
  2. Gyönyörűek, nagyon ügyi vagy! :)

    VálaszTörlés
  3. Jelentkeznék tréningre!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése