Szofi szülinap

Nem titok, látszik a képeken is: 28 éves lettem. Nem vagyok elragadtatva ettől a számtól,mert vészesen közelít a 30-hoz.Ugyanakkor meg kell hagyni, egész jól érzem magam a bőrömben 28 évesen, sok minden változott 27-hez képest: a legnagyobb lépés, hogy lassan féléve letettem a cigit és aktívan sportolok ( na ja, ÉN), Zével vidékre költöztünk, amit imádunk. Szóval, boldogság van!!!
Sok szép ajándékot kaptam, Anyutól egy Zila tortaformát, amit jövő hétvégén fog személyesen átadni, Zétől pedig csupa-csupa fantasztikus gasztroajándékot, úgymint egy Fagyigépet egy Fagyibibliával és még több mindent, amiket majd apránként mutatok itt be a blogon, a bennük/ velük készített finomságokkal együtt :)
És ezt a szépséges rózsacsokrot is Zétől kaptam :)
A bejegyzésben található összes fotót Zé készítette.:)


Ami a tortámat illeti, természetesen idén is én készítettem, és hosszas vacillálás után döntöttem Linda Lomelino eme tortaremeke mellett. Miért épp ez? Mert a kedvenc színeim ( rózsaszín, lila) jelennek meg benne, a gyümölcsöket a kedvenceimre-málnára, áfonyára-és egy új favorita, a szederre cseréltem. Mindemellett cheesecake is, amit imádok, fagyi is, amit szintén imádok. Ja, és Oreo keksz az alapja, ami szintén egy különleges finomság. Nem is értem,miért nem az én agyamból pattant ki ennek a tortának az ötlete,mikor annyira én vagyok:)
Elöljáróban annyit, hogy egy elég drága tortáról van szó. Nehéz,  1 szeletnél több nemigen csúszik. Ezt a fagyasztásos megoldást akkor érdemes választani, ha azonnal el tudjuk tüntetni,mondjuk egy nagyobb létszámú vendégsereg segítségével. Ugyanis miután kiolvadt a "fagyi cheesecake", összeesik, mert nincs benne zselatin. Ha csak 2 emberre készül, érdemesebb inkább a zselatinos megoldást választani,úgy tovább eláll. Nem vagyok ugyanis biztos abban, hogy egy ilyen tortát vissza lehet-e fagyasztani, miután kiolvadt. Tojás ugyan nincs benne, viszon krémsajt, tejszín és ricotta viszont igen. Ahhoz kétség sem fér azonban, hogy nagyon-nagyon szép és finom torta.:)

Hozzávalók:
15 cm-es tortához 

nagyobb formában is elkészíthető ezekkel a mennyiségekkel, csak alacsonyabb lesz
A kekszes alaphoz:
15 dkg Oreo keksz
5 dkg olvasztott vaj
+ 5 db extra Oreo keksz a 2 réteg közé

A krémhez:
300 gr krémsajt ( Philadelphia)
250 gr riotta
4 dl tejszín
1,5 dl porcukor
fél citrom reszelt héja
1 tk. vanília esszencia
10 dkg friss málna
10 dkg friss áfonya és szeder vegyesen
+ 5 dkg áfonya

A díszítéshez:
friss áfonya, málna, szeder


Elkészítés:
1. A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A kekszet ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal és alaposan a forma aljába nyomkodjuk. Fagyasztóba tesszük,míg a krém készül.
3. A tejszínt kemény habbá verjük, félretesszük.
4. A krémsajtot, a ricottát, a porcukrot, a vaníliát és a citromhéjat krémesre dolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. Kettévesszük a masszát.
5. A massza egyik felébe belekeverjük a botmixerrel pürésített málnát és a kekszes alapra simítjuk. Félórára visszatesszük a hűtőbe.
6. Az 5 db extra kekszet félbevesszük,kirakjuk a málnás krém tetejére. 10 deka áfonyát és szedret pürésítsünk botmixerrel és keverjük a krém másik felébe. Adjuk hozzá egészben a maradék 5 deka áfonyát és simítsuk a torta tetejére. Mehet vissza a fagyasztóba 3-4 órára.
7. Félórával fogyasztás előtt vegyük ki a tortát a fagyasztóból, ha kezd kiolvadni, kapcsoljuk le a formát, friss gyümölccsel díszítsük a tetejét és tálaljuk.



Ebédre közös kedvencünket, Sztrapacskát készítettünk együtt





Szépséges csokrom Zétől :)



Az ajándékaim :)



Megjegyzések

  1. Nagyon Boldog Szülinapot kívánok Neked! A tortás meseszép, isteni finom lehet! A tortatálad lenyűgözött:)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon boldog szülinapot!:) Gyönyörű lett a torta!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon boldog születésnapot :) A torta nem csak szép, de nagyon finom is lehetett. Oreo, málna, áfonya... mmmm :D

    VálaszTörlés
  4. Szia! Hol lehet kapni nem töltött oreo kekszet? Vagy Te magadnak készítetted? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati!Oreo keksz csak toltott letezik,en is azt hasznaltam,boltit! A toltelekkel egyutt kell ledaralni,emiatt kell kevesebb vaj az alapba,mint altalaban!!!Udv: Szofi

      Törlés

Megjegyzés küldése