Rugelach, azaz krémsajtos tekercs

Szóval az úgy volt, hogy elég régóta akarom már reprodukálni azokat a bizonyos grillázsos tekercseket, amiket a pékségekben lehet kapni. Ok, nem érdekel, hogy reklám-e vagy sem, belinkelem, szóval az ilyeneket.  
Aztán megtaláltam Chili és Vaníliánál a Rugelach-ot és úgy gondoltam,na ez lesz az!!!Noha én nem mogyorógrillázsos töltelékkel csináltam, hanem csokis-mandulással illetve fahéjas-dióssal, a fíling megvan. Hajszálvékony, puha tészta, benne pedig nagyon-nagyon édes töltelék, ami nem baj ha kifolyik sütéskor és kicsit odaég a tészta széléhez, neadjisten karamellizálódik.
A Rugelach egyébként zsidó eredetű sütemény,állítólag lengyel. Más források szerint Bécsben volt népszerű inkább, ahol a törökök felett aratott győzelmet ünnepelték eme félhold alakú sütivel. Akárhogy is, ez isteni finom. A tészta hűtőben pihentetését leszámítva pikk-pakk megvan és a töltelékeknek csak a fantáziánk szab határt!!Állítólag másnapra még finomabb lesz-van egy olyan érzésem, hogy én erről nem igen fogok tudni nyilatkozni...


Hozzávalók:
2x12 db tekercshez

A tésztához:
12 dkg krémsajt ( Philadelphia, ennek híján mascarponéval is működik)
12 dkg vaj
3 púpozott ek. cukor
15 dkg liszt
csipet só

A csokis-mandulás töltelékhez (12 db-hoz):
50 gr olvasztott vaj
3 ek. cukor
2 púpozott ek. holland kakaópor
1 tk. vanília esszencia
50 gr pirított mandulalapocska

A fahéjas-diós töltelékhez ( 12 db-hoz):
35 gr olvasztott vaj
3 ek. cukor
1 tk. őrölt fahéj
50 gr apróra vágott dió

A tetejére:
1 tojás
2 ek. tej


Elkészítés:

Tészta:
1.A krémsajtot a vajjal és a cukorral robotgép segítségével simára dolgozzuk.
2. Hozzáadjuk a lisztet és a sót és kézzel összegyúrjuk. Nagyon lágy masszát fogunk kapni.
3. A gombócot csomagoljuk folpackba és min. 2 órára tegyük hűtőbe.

Csokis-mandulás töltelék:
1.A mandulát száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, félretesszük.
2. A vajat mikróban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, vanília esszenciát és simára keverjük.

Fahéjas-diós töltelék:
1. A vajat mikróban felolvasztjuk, hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat.
2. Belekeverjük az apróra vágott diót.


...2 óra múlva...

1.A tésztát kettévesszük, amíg az egyik felével dolgozunk, a másikat visszatesszük a hűtőbe.
2. Bőven lisztezett deszkán 20-25 cm átmérőjűre nyújtjuk, megkenjük a kakaós krémmel, megszórjuk a mandulával és 12 cikkre vágjuk. 
3. A cikkek szélesebb felénél kezdve feltekerjük, szilikonos sütőlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük  őket. 
4. Lekenjük a tetejüket a tejjel elkevert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
5. A másik tésztával is hasonlóképp járunk el, azzal a különbséggel, hogy a diós tölteléket a kör szélére halmozzuk körben, ne a közepére, különben nehéz lesz feltekerni és a keskeny résznél a diódarabkák kiszakíthatják a tésztát.

Tipp:
Igyekezzünk a tésztával gyorsan dolgozni,mert a krémsajt és a vaj miatt nagyon puha! Jó bőven szórjunk alá is és rá is lisztet! Ha nem sikerül szép kör alakúra nyújtani, sebaj, csak kenjük meg a töltelékkel és tekerjük fel. Ha megpróbáljuk újra összegyúrni és kinyújtani a tésztát, csak szakadni fog és újabb 2 órára betehetjük a hűtőbe!!!

Egy pohár jéghideg tejjel ajánlom ebben a melegben!!







Megjegyzések

  1. Hűűű... Ez nagyon jól néz ki! Varga Gábornál láttam egy hasonló receptet, de az sokkal macerásabb volt ezért nem próbáltam ki. A tiedet viszont biztos ki fogom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó kis süti ez, csak ne legyen túl meleg a konyhában,mert elég nehéz dolgozni a tésztával,de a végeredmény biztos kárpótol :)

      Törlés

Megjegyzés küldése