Almás-fahéjas medvemancs

Nem, nem őrültem meg, hogy medvemancs névre keresztelek egy sütit.Ez kérem, amerikai klasszikus, az 1920-as évek óta létezik. Az enyém csak a formájában emlékeztet ugyan a medvemancsra, az igazi amcsi klasszikus általában mazsolát ( Zé miatt kilőve) és mandulát is tartalmaz.A töltelék sokféle lehet: pekándió, datolya, krémsajt, alma,meggy,szőlő-bár általában almás töltelékkel készül.
Az eredeti recept a Hummingbird bakery Home sweet home c. szakácskönyvéből való, ott mandulával készült-én pekándióval helyettesítettem, a tölteléket pedig kissé kalóriabarátabbá tettem. Tökéletes a reggeli kávé/tea mellé, gyerekeknek a suliba, férjnek a gyárba reggelire.


Hozzávalók:
6 db-hoz

A tésztához:
60 ml tej
60 gr cukor
55 gr vaj
1 tk. só
1 tojás
1 csomag ( 7 gr) szárított élesztő
380 gr liszt

A töltelékhez:
3 db közepes alma
80 gr cukor
őrölt fahéj ízlés szerint
1 ek. étkezési keményítő
50 ml víz+ egy pici az alma alá

Tetejére:
12 db pekándió
1 tojás

Mázhoz:
porcukor
víz


Elkészítés:
1. A szárított élesztőt kb. 60 ml langyos vízben felfuttatjuk. ( Ezzel kezdjünk,mert több idő kell neki, mint a friss élesztőnek, kb. 15-20 perc.)
2. A tejet a vajjal, a cukorral és a sóval egy kis lábasban felmelegítjük. Ne forraljuk, csak addig melegítsük,míg homogén nem lesz.
3. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, a vajas keveréket és beleütünk  1 tojást. Összegyúrjuk és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
4. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: az almákat megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. Egy lábasban a cukorral és a fahéjjal pár percig pároljuk, csak addig, míg éppen összeesik és levet ereszt.
5. A keményítőt egy kis tálkában elkeverjük kevés vízzel csomómentesre majd a rotyogó almához adjuk. Pár perc alatt kocsonyásra főzzük,félretesszük hűlni.
6. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, ketté vesszük. A cipót téglalap alakúra nyújtjuk és az alábbi képen látható módon 3 egyenlő részre osztjuk. A széleit levághatjuk, hogy egyenesebb legyen.
7. A téglalap közepére kb. 2 teáskanálnyi almatölteléket helyezünk, a tészta széleit vizes ecsettel bekenjük és lehajtjuk a tetejét. Alaposan nyomkodjuk össze a tésztát, különben kifolyik a finom almazselé.
8. Ujjunkkal igazgassuk a tölteléket középre, a tészta alját pedig egy éles késsel vagy ollóval vágjuk be 5 részre, elkészítve ezzel az "ujjakat".
9. Hasonlóképp járjunk el a többi tésztával is. Helyezzük a mancsokat sütőpapírral bélelt gáztepsire, kenjük meg egy felvert tojással a tetejüket, nyomjunk mindegyikbe 2 szem pekándiót  és további 20-25 percig kelesszük még.
10. 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük készre. Ha kész, vizes ecsettel kenjük meg még forrón a tetejüket vagy spricceljük le vízzel, így finom puha marad, nem szárad ki.

Ha igazán autentikusak akarunk lenni, lelocsolhatjuk cukormázzal, ehhez az átszitált porcukrot annyi vízzel keverjük el, hogy kellően híg/sűrű mázat kapjunk. Csak egy kanállal csorgassuk az elkészült, kihűlt sütikre.

És kész is!!Kicsit bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnik, de a kelt tészta már csak ilyen, de szerintem tutira megéri a fáradozást :)









Megjegyzések

Megjegyzés küldése