Kozáksapka aka Hólabda


2 féle embertípus létezik: az egyik úgy ismeri ezt a sütit, hogy Hólabda, a másik meg úgy, hogy Kozáksapka.De az tuti frankó, hogy MINDENKI ismeri. Én Kozáksapkás vagyok. Mióta az eszemet tudom, imádom ezt a sütit, igazi retro magyar, többnyire lakodalmas süti.

Sosem felejtem el, évekkel ezelőtt, otthon voltam Anyuéknál hétvégén. Éjjel azt álmodtam, hogy kozáksapkát ettem. Reggel kibotorkáltam a konyhába, előadtam Anyunak az álmomat és közöltem, hogy akkor ma közös erővel Kozáksapkát sütünk. Ma délután értettem meg, miért fagyott le Anyu arca. 
Ez még 2 embernek is kőkemény meló, hát még egynek, pláne, hogy az első adag krém a kukában végezte. Azt hittem megőszülök, de valójában elrontott krémmel-mosogatással-fotózással együtt röpke 4!!!!! óra alatt meglett a 35 Kozáksapka.
Ha van valami, amivel megéri ennyit kínlódni, akkor az ez a süti. DE!!!!!!Felejtsük el a csúnya lisztes-vajas-gejj főzött krémet, az valami undorító!Biztos mindenkinek van jól bevált vaníliakrém-receptje, használja azt nyugodtan!!!!Csakúgy,mint a jól bevált kakaós piskóta receptet!!!
Ez most Kozáksapka a'la Szofika,mert a különféle receptes oldalakon található recepteket még véletlenül se használtam fel hozzá: saját piskótarecept saját krémmel és megmondom mi lett: igazi kozáksapja fíling és a legjobb amit valaha ettem!Igen, ez itt most a reklám helye, jöjjön a recept :)


Hozzávalók
kb. 35-40 kozákhoz

A tésztához:
8 tojás
160 gr cukor
115 gr liszt
45 gr kakaópor

A krémhez:
3 tojássárgája
50 gr cukor
1 kk. vanília esszencia
30 gr keményítő
300 ml tej
50 gr vaj

Továbbá:
10-15 dkg kókuszreszelék
10 dkg étcsoki
diónyi vaj v. étolaj


Elkészítés:
1. A 8 tojásból piskótát készítünk és 2 részletben sütjük meg. Hogy egyforma piskótáink legyenek, a masszát mérjük le: nekem 700 gr lett.
2. Tehát vegyünk egy sütöpapírral bélelt kb. 30x20 cm-es tepsit és simítsuk bele a massza felét, azaz 350 gr nyers piskótatésztát.160 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson 20 perc alatt süssük készre. Hasonlóképp járjunk el a tészta másik felével. Tehát van 2 kakaós piskótánk.
3. Ha kihűlt, kb. 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk korongokat, a leeső részeket adjuk oda a konyhában lábatlankodó, türelmetlen családtagoknak.
4. Készítsük el a krémet: a tojássárgákat a cukorral, vaníliával, keményítővel,pici tejjel dolgozzuk simára, habosra. A maradék tejet forraljuk fel. Húzzuk félre a tejet, folyamatos kevergetés mellett csurgassuk hozzá a tojásos masszát és közepes lángon, állandóan kevergetve néhány perc alatt főzzük puding sűrűségűre. Még melegen keverjük hozzá a vajat és hűtsük le. ( Pici időspórolás: állítsuk hideg vizes edénybe a krémet, ha kihűlt, kézi vagy gépi habverővel dolgozzuk át, hogy csomómentes legyen).
5. A kihűlt korongokat kettesével ragasszuk össze a krémmel, az oldalát is kenjük be a krémmel és hempergessük meg kókuszreszelékben. Az alja és a teteje marad üresen,
6. Az étcsokit mikróban vagy vízgőz felett olvasszuk fel, keverjük el a vajjal / olajjal és vonjuk be a kozákok tetejét. Amint megkötött a csoki, indulhat a kozákfalatozás.


Recipe in English:

 I chose to translate this recipe in English as this has been my favourite sweet for 20 years.Typical Hungarian dessert, has several names. Some people know it as "snowball" other people call it " Russian fur cap", you know, ushanka. We call it like this. Amazing cocoa sponge filled with vanilla cream, coated in coconut and topped with chocolate. I have my own version here as the original cream is just too heavy and too buttery for me so I'm using now my own, special vanilla cream recipe.

Ingredients:
For the sponge:
8 eggs, separated
160g sugar
160g plain flour

For the custard cream:
3 egg yolks
50g sugar
1 tsp vanilla extract
30g cornflour
300ml milk
50g  butter

100-150g desiccated coconut
100g dark chocolate
little sunflower oil/ butter

Method:
1. Separate the eggs. Whisk the egg whites until foamy. Set aside.
2. In another bowl whisk the egg yolks with the sugar until pale and fluffy. Carefully fold in the egg whites and then the flour. Make sure you do not over-mix it otherwise the sponge will not rise.
3. Divide the batter in 2 equal parts  and bake 2 sponges. 
4. Line a 30cm x 20 cm size Swiss roll tin with baking paper, pour half of the batter in it and bake in 15-20 mins in preheated oven. ( 160 degrees).
5. Take a 3 cm diameter round cookie cutter and cut out small rounds from the sponge.
6. For the custard: place the milk in a saucepan and bring to the boil. In a freestanding electric mixer mix together the egg yolks, cornflour, sugar, vanilla and 2 tablespoons of milk until pale and smooth.When the milk has boiled, remove the pan from heat, pour the egg mixture in it and return to the heat. Whisk constantly for another 3-4 mins, making sure the cornflour is fully cooked.Be careful not to overcook or the eggs may begin to scramble. Until it is still hot, stir the butter in and set aside. Cover with cling film.
7. When the custard is cool, assemble the cakes. Lay out half of the round mini sponges on a tray, put a teaspoon of custard onto each and sandwich together with the remaining ones. Cover with the custard the sides of the sandwiched cakes as well. 
8. Coat them in desiccated coconut.
9. In a heatproof bowl over boiling water or just simply in microwave melt the chocolate,stir the butter/oil in it and put 1 teaspoon on top of each cakes. Let it cool completely, try to wait until the chocolate sets ( probably you can't) and then ENJOY!!!


Megjegyzések

Megjegyzés küldése