Egy nem mindennapi mandulatorta


Élek-halok mindenért, ami marcipános, mandulás. Szerencsére Zé is így van ezzel, nekünk bármikor jöhet (ne) egy adag  macaroon, ha sikerülne végre, marcipánnal bevont torták, marcipántallér és báááááármi.
Ez a torta egy igazi különlegesség. Már a tésztája is nagyon ígéretesnek tűnt a recept első olvasásakor is, a hozzávalók nagyon izgalmasan hangzottak. Na meg ez a csodaszép SÁRGA szín!És akkor még nem beszéltünk a "macaroon-tető"-ről, erről a mennyei mandulás tojáshabról a torta tetején. Méltó lett arra, hogy holnap a húsvéti asztalra kerüljön-már ha marad belőle.
Az eredeti recept természetesen a Hummingbird szakácskönyvből van.


Hozzávalók:
20 cm-es tortához

A tésztához:
80 gr sárga kukoricaliszt
80 gr sima liszt
1 tk. sütőpor
115 gr puha vaj
50 gr marcipán
200 gr porcukor
4 tojás sárgája
2 egész tojás
fél tk. vanília esszencia
60 gr tejföl

A macaroon tetőhöz /mandulahabhoz:
2 tojás fehérje
125 gr kristálycukor
125 gr darált mandula

Megjegyzés: az eredeti recept kapcsos tortaformát ír,melyet ki kell bélelni sütőpapírral.Én szilikonos tortaformában sütöttem, remekül működött, még melegen is szépen ki lehetett fordítani a tortát, a habbal együtt.


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
2. Egy tálba szitáljuk a 2 féle lisztet és a sütőport.
3. Mixerrel összedolgozzuk a vajat és az apró kockákra vágott / reszelt marcipánt. Hozzáadjuk a porcukrot és simára keverjük.
4. Ezután egyenként mehetnek bele a tojássárgák és az egész tojások: alaposan dolgozzuk össze a masszát, mielőtt a következő tojást hozzáadjuk.
5. Ezt követi a tejföl és a vanília, majd a száraz anyagok. Ha már egynemű a massza, simítsuk a tortaformába és kb. 30 percig süssük.
6. Míg a torta sül, elkészítjük a mandulahabot: verjük kemény habbá a tojásfehérjéket. Mikor már kemény a hab, részletekben adjuk hozzá a kristálycukrot.Végül óvatosan keverjük hozzá szilikonos lapáttal a darált mandulát.
7. Félóra sülés után vegyük ki a tortát a sütőből, simítsuk a tetejére a mandulahabot és további 15 percig süssük. Én ekkor már a legalsó rácson sütöttem, hogy ne barnuljon meg hamar a teteje, de azért átsüljön a torta, mert félóra után még nyers volt a közepe. 
8. Ha kész a torta, várjuk meg, hogy kihűljön, fordítsuk ki a szilikonos formából és langyosan tálaljuk. 
Nem kíván se tejszínt, se tejszínhabot, se fagyit,se öntetet, ne is gondolkodjunk, hogy mit adjunk mellé, mert semmi nem kell, így tökéletes, ahogy van.:)



Megjegyzések

Megjegyzés küldése