Epres piskótatorta

Azóta, hogy végre sikerült életem első normális piskótája, ami ezzel a csokitortával debütált, piskótaszerelemben égek. Még aznap, miután a csokitortát elvitte tulajdonosa, nekiálltam sütni mégegyet.Zé felháborodottan közölte, hogy az milyen már, hogy idegeneknek sütök tortát, nekünk meg nem, mostmár akkor ő is fog fizetni, csak legyen torta :))) Úgyhogy összedobtam egy piskótát, amit eredetileg Victoria tortának szántam, de végül egyáltalán nem az lett belőle, csak a félbevágott piskóta és a tetejére szórt porcukor valamint az eper emlékeztet nyomokban az angolok közkedvelt tortájára. Majd egy másik alkalommal bemutatom azt is, most viszont itt ez a pillekönnyű piskóta, sok-sok friss eperrel megtöltve és tejszínhabbal. Zé azt mondta, őt mostmár nem érdeklik a mindenféle desszertkülönlegességek, ezentúl csak piskóta lehet itthon, mert az a legfinomabb süti, egyértelműen. Na, ezt most megkaptam...


Hozzávalók 
( 23 cm-es tortához)
4 tojás
80 gr cukor
80 gr liszt
400 gr friss eper
3 dl tejszín
2-3 ek. porcukor
pici habfixáló vagy zselatin expressz

Elkészítés:
1. A 4 tojásból piskótát készítünk: a fehérjét nem túl kemény habbé verjük a cukorral, a sárgáját pedig fehéredésig habosítjuk. Összeforgatjuk a fehérjét a sárgájával, beleszitáljuk a liszttel majd néhány óvatos mozdulattal összekeverjük. Ne keverjük túl a piskótát és ne verjük túl kemény habbá a fehérjét, mindkettő a piskóta összeesését fogja eredményezni.
2. Kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát esetleg vajazzuk ki, de nem muszáj, csak a biztonság kedvéért. Öntsük a formába a tésztát és 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük!
3. A tejszínhabot kezdjük el habbá verni, adjunk hozzá ízlés szerint porcukrot és pici habfixálót vagy zselatin expresszt, hogy jobb tartása legyen, és verjük addig, míg a kívánt állagot el nem éri.
4. A kihűlt piskótát vágjuk félbe,  töltsük meg félbevágott eprekkel, tejszínhabbal, borítsuk rá a tetejét, szórjuk meg elegánsan porcukorral és 1-2 szem egész eperrel díszítsük.
Korlátlan mennyiség fogyasztható belőle.:)


Megjegyzések

  1. tutituti anyukám! NY is a piskótáért van oda legjobban:) szuper a tortatál, erre tényleg sok-sok tortát süss:P

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése