Last minute bejgli


A napokban elkészült életem első bejglije.2 rúd diós-nekem,és 2 rúd mákos-Zének.Annak ellenére, hogy a mákos totálisan szétrepedt,mert annyi tölteléket tettem bele, hogy már sütés előtt szétnyílt a tészta, azt kell mondjam, hogy még nekem is, aki abszolút és csakis diósbejgli-evő vagyok, jobban ízlik a mákos. Egyrészt,mert a diós nem igazi dióból, hanem valami diópótló cuccból van ( itt borzasztóan drága a dió,daráltat ráadásul nem is kapni),másrészt nagyon kevés lett benne a töltelék. Viszont a mákos, na az üt!Ha hétfőn marad időm, akkor még sütök 1-2 rúddal,mert egy felet már most megettünk és még 2 nap van Karácsonyig:)
A recept a Horváth Ilona-féle örökbecsű szakácskönyvből van. Néhol eltértem az eredeti recepttől, ami a kelesztési időt és a tojással való kenegetési utasításokat illeti, ugyanis egy kisebb égési sérülést sikerült összeszednem a bejglikészítés előtt és 1 kézzel, bömbölve nem nagyon volt affinitásom hozzá.


Hozzávalók:
( 4 rúdhoz)
500 gr liszt
250 gr margarin
2 tojás
50 gr cukor
20 gr élesztő
2 dl tej
pici só

Elkészítés:
1. Az élesztőt 1 dl langyos  tejben 1 kk. cukorral felfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a hideg margarint, összemorzsoljuk.
3.Mehet hozzá a maradék cukor ( porcukor formájában), 2 egész felvert tojás, a só és az élesztős tej. Gyúrjuk össze a tésztát, amennyiben szükséges, még adjunk hozzá tejet.
4. Meleg helyen 1-2 órán át kelesszük.
5. Lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát és osszuk 4 felé.
6. Minden cipót nyújtsunk vékony téglalap alakúra, kenjünk meg a diós illetve mákos töltelékkel és tekerjük szorosan fel.
7. Tetejét kenjük meg egész tojással és 1 órán át meleg helyen kelesszük.
8. Ezután tetejét tojásfehérjével kenjük meg és félórán át hideg helyen kelesszük tovább. Ettől lesz állítólag szép márványos a teteje.
9. Sütés előtt az oldalát egy hosszú villával szurkáljuk meg,így nem reped meg.
10. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.


Kicsit elkeseredtem,mert a mákos megrepedt, bár ez várható volt, miután már rögtön kelesztés után szétnyílt a tészta. Hajszálvékonyra nyújtottam és rengeteg tölteléket tettem bele. A diós viszont ( ami a képen is látható) egészen szép lett, noha az oldalán látszik a szurkálás nyoma, de a teteje nem nyílt ki és egy kicsit még márványos is lett:) Azért elsőre nem rossz, Zé pedig el volt ájulva,hogy mennyire isteni finom lett a mákos.

Töltelék:
Ehhez sajnos nem tudok receptet adni,mert a recept ami alapján elkezdtem, nem bizonyult túl jónak, a mákos töltelék annyira híg lett, hogy még bőven kellett hozzá adnom mákot és cukrot is, hogy ne önteni, hanem kenni lehessen.
Annyit azért elmondok, hogy a tejet a cukorral fel kell forralni, szirupszerűre és ezzel leönteni a darált mákot. A reszelt citromhéj semmiképp ne maradjon ki belőle, aki pedig mazsolaevő, azt is nyugodtan tegyen bele.
A diós töltelék hasonlóképp készül,én még egy kis rumaromát is tettem bele.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése