Citromtorta tojáshabbal

Össze se tudom számolni, hányszor sütöttem már Tarte au citront, azaz citromtortát.Nekem ez a legeslegkedvencebb tortám, mióta először sütöttem,és szerencsére Zé is imádja, így ez lett a 7. évfordulónk tortája:)
A szokásos  szerencsétlenkedésem hozta úgy, hogy tojáshab került a tetejére-hála Istennek. Az első tojást úgy sikerült szétválasztanom, hogy a sárgája zuhant a konyhapadlóra. Naná, hogy a sárgája kellett volna a tésztájába.Kénytelen voltam még egy tojást felütni, és ott volt az a 2 fehérje. Adta magát a dolog, hogy "Rákóczi-túrós befejezése" legyen a tortának és milyen jót tett neki. A citromtorta receptje a régi, és egyszerűen tökéletes. A legfinomabb torta amit valaha ettem.



Hozzávalók: 
(22 cm-es piteformához)

A tésztához:
115 gr liszt
50 gr jéghideg vaj
25 gr porcukor
1 tojássárgája
1 ek. hideg víz
1 tk. vanília esszencia

A krémhez:
5 tojás
150 gr cukor
150 ml tejszín
2 egész citrom reszelt héja és leve

A habkoronához:
2 tojásfehérje
100 gr kristálycukor
1 tk. étkezési keményítő



Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és félórára hűtőbe tesszük.
2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a piteformát kivajazzuk.
3. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát (kör alakúra) és kibéleljük vele a forma alját és peremét. Villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, babot szórunk bele és 10 percig vakon sütjük.Ezután eltávolítjuk a babot és a papírt és további 5-10 percig sütjük. Ezután a sütőt levesszük 150 fokra.
4. A krémhez a tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a citromhéjat és a citromlét,majd egy kancsóba öntjük a masszát.
5. A kancsóból óvatosan belecsurgatjuk a pitébe, egészen a tetejéig kell, hogy érjen, kb. fél deci nem is fog beleférni.
6. A sütő alsó rácsán 20 percig sütjük.
7.A tojásfehérjét habbá verjük, evőkanalanként adjuk hozzá a cukrot és a keményítőt. Amikor fényes, sűrű, szinte vágható masszát kapunk, akkor a jó.
8. Eloszlatjuk a pite tetején a habot és 200 fokon, a sütő legfelső rácsán kb. 5 perc alatt rápirítjuk.

Figyelem!!!
Mielőtt még szó érné a ház elejét, tudom, hogy az igazi Tarte au citront nem kell sütni,mert nem így készül a krémje, de nekem ez a citromtortám!Legközelebb viszont kipróbálom úgy is!!




Megjegyzések

  1. Gratulálok a 7 évhez, ez már házasságban sem lenne rossz;-) Elküldtem a csomagodat! :)

    VálaszTörlés
  2. kell vennem egy sütőformát pitéhez!!!ha lesz időm ez a kövi project:)

    VálaszTörlés
  3. Megsütöttem, köszönöm a receptet, nagyon-nagyon finom lett! :) A férjem kedvencei a citromos sütik, egyik szeletet ette a másik után! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy Nektek is ízlett, nálunk is nagy kedvenc :)

      Törlés

Megjegyzés küldése