Nemrég, egy görög étteremben ettem életemben először grillezett halloumi sajtot. Hát beleszerettem azonnal.
Én ugyan most nem grillen készítettem, hanem csak serpenyőben, olívaolajon sütöttem meg, de legközelebb már megy a sütőbe, a grillrácsra. Egy kis ráksalival és fokhagymás bagettel, jajj de isteni finom volt.
Hozzávalók:
8 szelet halloumi sajt ( kb. 1,5-2 centi vastagra vágva)
olívaolaj
A ráksalátához:
20 dkg koktélrák
3-4 ek. tejföl
majonéz
citromhéj
csipet só
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben pár csepp olívaolajat hevítünk.Mikor már forró, belehelyezzük a sajtszeleteket.
2. Pár percig sütjük mindkét oldalát, míg aranybarna nem lesz.
3. A salátához a tejfölt ízlés szerinti majonézzel elkeverjük, picit sózzuk, pár csepp citromlével ízesítjük majd beleforgatjuk a rákokat.
Amit a Halloumiról tudni kell...
Ciprusi eredetű sajt, melyet kecske, juh és tehéntejből állítanak elő.
Alacsony a zsír-és víztartalma, éppen ezért grillezésre, sütésre kiválóan alkalmas: hő hatására nem olvad meg, nem folyik szét.
Sózni semmiképp nem kell sütés/grillezés előtt, mivel saját, sós levében ázik a csomagolásban, így sós íze van.
Eredetileg a tartósítására mentaleveleket használtak, ennek hatására a sajt tovább megőrzi frissességét és intenzívebben kijönnek az ízei.
A ciprusiak a nyári meleg hónapokban előszeretettel fogyasztják a Halloumit görögdinnye társaságában.
Még sosem kóstoltam. Felcsigáztál ám vele:)
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem, ritkán grillre rádobjuk és tényleg finom!:)
VálaszTörlés