Tegnap úgy keltem fel, hogy spenótos-fetás pogácsát akarok enni. A spenót-feta mindig is jó párosítás volt, erre már akkor rájöttem, mikor még a MB-ben sütöttem a spenótos-fetás pitéket...
Gyorsan gugli, és ráakadtam Szellem a fazékban spenótos pogácsájára. Az enyém ugyan nem pogácsa lett, hanem háromszög és tekercs. Próbálkoztam, hogy hogy lehet a legszebben felszeletelni, hogy minél kevesebb töltelék jöjjön ki belőle,mert ebben azért masszívan van a cucc, nem csak dísznek.
Mostanában elhanyagoltam a sós dolgokat, mindig csak a torta meg a süti. És ez most olyan jó lett, hogy eldöntöttem, ezentúl sűrűbben sütök sós tételeket. Remélem Ti sem bánjátok:)
És akkor íme a recept, amit páran azonnal követeltetek, holnap már lehet is sütni:)
Hozzávalók:
A tésztához:
45 dkg sima liszt
3 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
1 mk. só
3 dkg olvasztott vaj
3 dl langyos tej
A töltelékkhez:
1 csokor spenót ( hogy ez mennyi, fogalmam sincs....)
5 dkg feta sajt
5 dkg edami sajt
1 ek. tejföl
1 ek. olívaolaj
1 ek. tzatziki saláta ( elhagyható, épp volt itthon, hát beletettem)
só
őrölt bors
1 csokor újhagyma zöld szára
1 gerezd fokhagyma
A tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag ( nekem elmaradt)
Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejet és az olvasztott vajat, összegyúrjuk.
3. Meleg helyen 1 órát át kelesztjük. ( Továbbra is vallom, 50 fokos sütőbe téve lerövidíthetjük a kelesztési időt.:))
4. Amíg a tészta kel, összeállítjuk a tölteléket.A spenótot leforrázzuk, hogy összeessen, leöblítjük hideg vízzel és alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet.
5. Robotgépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt és pürésítjük.
6. Ha megkelt a tészta, mégegyszer átgyúrjuk és háromfelé vesszük.
7. Lisztezett deszkán hosszú csíkra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Tetszőleges formára ( háromszögre, tekercsre) vágjuk és kivajazott tepsibe helyezzük.
8. Tetejét egy felvert tojással megkenjük és esetleg szezámmaggal megszórjuk.
9. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje. ( Kb. negyedóra)
Én nem szoktam előmelegíteni a sütőt, mikor kelt tésztás sütit sütök,csak akkor kapcsolom be a sütőt,mikor beteszem a sütit, így addig is van ideje még kelni, míg a sütő fel nem melegszik.
Az első adagot sütőpapírral kibélelt tepsiben sütöttem-nem volt nyerő ötlet, alig tudtam levakarni róla a tekercseket. A másodikat már nagyon alaposan kivajazott tepsiben sütöttem, de még így is nehezen jöttek le...Azt hiszem ideje már azt a bizonyos szilikonos sütőlapot beszerezni.
Nagyon jól néz ki!:)
VálaszTörlésKöszi,bár finom inkább volt,mint szép, kicsit sok lett a töltelék :)
TörlésNagyon finom lehet. :)
VálaszTörlésAz volt, jelentem :)
TörlésHűű de guszták! Most rögtön kedvem támadt megenni őket. Van még belőle? Mert hozzáfogni azért lusta vagyok:))
VálaszTörlésHipp-hopp elfogyott sajnos-vagy inkább szerencsére?:))
TörlésJaaaaaj nem akarok futtatni, de kénytelen leszek:) Isteniek lettek Szofikám:) Sok-sok sósat még:)
VálaszTörlésIgyekszem anyukám, igyekszem:)
TörlésSzia! :) Hmmmm...frenetikusan néznek ki a tekercsek! Kérdésem: másnap vajon élvezhető még a süti? Vendégségbe vinném, de ehhez előző nap meg kell sütnöm...
VálaszTörlés