Áfonyás cheesecake

Az áfonya még mindig a kedvenc gyümölcsöm. Nem tudok betelni vele. Gondoltam, ideje egy cheesecake-nek is,mert régen volt. 
Az eredeti recept innen.
Legközelebb egy lehelletnyi zselatint is teszek bele, a biztonság kedvéért. Félreértés ne essék,megkötött a torta, de úgy még jobb állaga lenne.:)


Hozzávalók ( 22 cm-es kapcsos tortaformához)

300 gr áfonya
100 gr kristálycukor
200 gr keksz
100 gr olvasztott vaj
600 gr Philapelphia krémsajt
100 gr porcukor
3 dl tejszín
2 tk. vanília esszencia


Elkészítés:

1. Egy serpenyőben 3 ek. vizet felforralunk a kristálycukorral. Addig kavargatjuk,míg a cukor el nem olvad és szirup sűrűségűvé nem kezd válni. Ekkor beleforgatjuk az áfonyát. Csak 1-2 percig, épp csak hogy átjárja a cukorszirup őket és egy kis színt adjon az áfonya a szirupnak-2 perc után elkezdenek szétfőni az áfonyák. Szűrjük le a gyümit a szirupból és tegyük félre hűlni.
2. A vajat olvasszuk meg, a kekszet pedig aprítsuk por állagúra. Alaposan keverjük össze.
3. Vajazzuk ki a tortaforma oldalát és az alját is.
4. A kekszes masszát oszlassuk el a tortaforma alján és alaposan nyomkodjuk le egy habkártya vagy egy pohár segítségével. Félórára tegyük hűtőbe.
5. A krémsajtot a porcukorral keverjük simára. Adjuk hozzá a vanília esszenciát és a felvert tejszínt. A tejszínhabot érdemes már csak egy szilikonos lapátta beleforgatni ( nem elektromos mixerrel). Így nem verjük túl a tejszínt.
6. Az áfonya felét is óvatosan  adjuk hozzá a krémsajtos masszához és simítsuk a kekszes alapra. Alufóliával fedjük le és szigorúan 1 éjszakára tegyük hűtőbe.
Amennyiben rásegítünk egy kis zselatinnal, nyilván 3-4 óra múlva már fogyasztható,
7. Tálalás előtt félórával vegyük ki a hűtőből, kapcsoljuk le róla a formát. Locsoljuk meg az áfonyasziruppal és szórjuk meg a tetejét a maradék áfonyával.



Megjegyzések

  1. Óóó nyamm. Nyamm, nyamm:)) Kéne!

    VálaszTörlés
  2. Istenien néz ki anyukám...Nekem jöhet ilyen állaggal is.

    VálaszTörlés
  3. Ez tényleg gyönyörű lett! Én még kb. egy éve próbálkoztam a főzött New York cheesecake klasszikus változattal, de beletörött a bicskám. Túlvertem a krémsajtot, szétfolyt stb:) de idén újra megsütöm...:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése