Macaroon katasztrófa!!!!

Na most beütött a krach!!!Íme a frissen kisült macaroonjaim. És igen, ideges vagyok, szétvet a düh. Hogy finoman fogalmazzak.
DE mivel én eddig is felvállaltam mindent, ami balul sütött el a konyhában, ezt teszem most is. Tessék, íme a macaroonjaim. De legalább szép lilák, legalább az újonnan vásárolt Violet színű ételszínező-pasztában nem csalódtam. Valamire majd jó lesz-ha macaroonra nem is...
Na de hogy miért osztom ezt most meg?
2 dolog miatt!
1: szeretném, ha most jelentkezne az a sok-sok macaroonszakértő, aki pompásabbnál pompásabb képeket posztol és ódákat zeng arról, hogy ez aztán a világ legegyszerűbb sütije amit szinte el se lehet rontani.Na most tőlük várom epekedve a használható ötleteket, hogy miért nem lett talpuk ezeknek a szerencsétleneknek és miért repedt meg mindnek a teteje egytől egyig...Mert Isten a tanúm nem értem.
És ne mondjátok, hogy gyakoroljak, meg hogy majd egyszer Neked is sikerül...

2: azért, hogy megcáfoljam az 1. pontban tett kijelentést, miszerint " ez aztán a világ legegyszerűbb sütije amit szinte el se lehet rontani". De, el lehet.
Csak hogy valami pozitív macaroon élményt is lássatok tőlem: ilyen is volt.



 Csináltam én már ilyen macaroonokat...



A cukrászat nagy rejtélye ez az átkozott macaroon, mindamellett, hogy a legeslegfinomabb francia remek, amit valaha ettem. Please, segítsetek:((

Megjegyzések

  1. Nekem azt mondták,hogy a repedés azért lehet,mert nem pihent eleget, és nem "bőrösödött" be a teteje. Szinén ez az oka, ha nincs talpa. Ilyenkor ugyanis a levegő ki birja repeszteni a tetejét, ahelyett,hogy az összesűrűsödött tetőt megemelve talpakat növesztene. Aztán,hogy ez lehet-e a megoldás nem tudom... Én mióta a tanfolyamon tanult receptet használom, lekopogom, mindig összejön. Pedig cukorhőmérőm sincs és a a fehérjét sem birom tökéletesre verni. És annak ellenére, hogy sikereket könyvelhetek el, bizony rendesen megszenvedek velük, úgyhogy sosem mondanám, hogy könnyű sütemény :S

    VálaszTörlés
  2. Szia Judyt,én mindig pihentetem félóra-45 percet, így most is pihentettem. Sőt, mikor kinyomom őket a papírra, párszor odavágom a tepsit a konyhapulthoz,hogy minden levegőbuborék eltávozzon.
    És azért bosszant ennyire, mert már jópárszor gyönyörűeket csináltam és mindig ugyanúgy csinálom...de egyszer sikerül, egyszer nem.Nem értem. Én amúgy még sosem csináltam olasz meringue-et,pont azért mert nincs cukorhőmérőm, de lehet,hogy beszerzek egyet és kipróbálom azt is, hátha úgy sikerül!!!Köszi a segítséget!:)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem próbáld ki a az olasz-módit, mert bár nekem nem sikerült tökéletesre (én vagyok a béna, ill. a szilikonos sütőlapom volt túl vastag), de merőben más lett a végeredmény, mint a francia-verzióban. Szép talp, no repedés (alig fél órás pihentetéssel). Tücsökbogárnál nézz körül, nagyon szépeket csinál, és szvsz tök jó a recept is.

    http://tucsokbogar.blogspot.com/2011/07/feher-macaron.html

    Vagy, ha gondolod, nézd meg az én bénázásomat, főleg a hozzászólásokat, sok jótanácsot kaptam (de még nem mertem újra macaronozásra adni a fejem).
    >> http://www.afraasutode.blogspot.com/2011/11/optimista-kudarcposzt-macaron.html

    VálaszTörlés
  4. Szia Adél!
    Köszönöm a tippet,tényleg nagyon szépeket csinál Tücsökbogár. Most már szinte biztos, hogy legközelebb kipróbálom az italian meringue-et, bár már ezzel a franciával is sikerült szépeket / ennél legalábbis szebbeket:))/ csinálnom, de hátha majd ezzel a cukorszirupos cuccal lesz a tökéletes.
    De én is úgy vagyok vele,mint te:amikor nagyon nem sikerül, akkor sokáig pihentetem a témát, viszont amikor összejön, akkor meg minden nap sütném:)) Na majd jelentkezem az olasz változattal hamarosan!!!
    Egyébként meg ne panaszkodj, mert a Tieid is nagyon jól néznek ki, az mindegy, hogy hány sikerült jól:)

    VálaszTörlés
  5. Hát én nem időre, hanem állagra néztem, és nekem általában több mint egy órát szokott pihenni. Bár a recept szerint is elég fél óra, nekem annyi idő sosem volt még elég :( Ne bánkódj, kalappal a következő nekifutáshoz ;)

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok Szofika, végre valaki aki fel meri vállalni, ha véletlenül nem sikerül valami!! Ritka az ilyen! Minden elismerésem a Tied! Első alkalommal nekem is ehhez hasonlatosak lettek a makaronjaim, másodszorra viszont nagyon szépek lettek, holott, pontosan ugyanúgy csináltam mindent. Nem adom fel :-).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom kedves Erika,szerintem a macaroon sokszor csak a szerencsen mulik :) nekem is volt azota 1-2 jobb eredmenyem,de van hogy kuka az egesz :) Tovabbi sok sikert a konyhaban,udv:Szofika

      Törlés

Megjegyzés küldése