Közös sütés 1.

2 hete, mikor a Nemzeti Cupcake Hét zajlott Angliában, Mohival vicces dolgot találtunk ki: választottunk egy cupcake receptet, és aznap mindketten megcsináltuk az Earl Grey cupcake-et. Jó móka volt, ő otthon, én itt. Akkor ötlöttük ki, hogy ilyet majd a blogon is fogok csinálni.:) Leszögezem, hogy a Közös sütés  nem VERSENY, habááááááár, ezúttal lehetséges, hogy lehet nyerni valami kis apróságot( amit még nem találtam ki, hogy mit:)), tekintettel arra, hogy most apropója is van a dolognak: a Blog tegnap volt 1 éves:)
A játék lényege: kiválasztok egy receptet ( olyat, amit még én sem csináltam meg), felteszem a blogra, és ez alapján kell mindenkinek dolgozni a határidőn belül. Az elkészült remekeket feltöltjük mindannyian a blog Facebook oldalára, és gyönyörködünk az egyforma-avagy teljesen különböző remekművekben:)
A határidő ezúttal október 1-je. Szombatig várom tehát a Pavlova tortáról a képeket,amit az alábbi recept és leírás alapján fogunk mindannyian elkészíteni. És íme néhány kép ízelítőnek. Nekem ez a feladat nem lesz könnyű,mert még sosem sütöttem Pavlova tortát, de ELVILEG ha macaroont tudok sütni, akkor ennek is mennie kell. Hát majd szombatig kiderül.:)
Akkor hajrá, Pavlova sütésre fel!


Mielőtt a receptet közzéteszem, egy kis Pavlova-történelem :)
A tojáshab-alapú desszert az orosz balerina, Anna Pavlova után kapta nevét. Kívül ropogós, belseje ragacsos.
Úgy tartják, a desszert a '20-as években készült először Anna Pavlova tiszteletére, ausztráliai és új-zélandi turnéja során. A mai napig vita övezi a torta eredetét,az ausztrálok és az új-zélandiak is úgy tartják, ők készítettek először Pavlova-tortát,ám valószínű, hogy Új-Zélandhoz köthető a torta első megalkotása.
Rendkívül népszerű desszert,mely mindkét nemzet konyhájában előkelő helyet foglal el a mai napig.
A világ legnagyobb Pavlováját 1999-ben készítették el az új-zélandi nemzeti múzeum 1. születésnapjára. A rekordot 2005-ben döntötték el, a "Pavkong" névre hallgató alkotás 64 méter hosszú:)


Íme a recept, amivel majd dolgozunk:
Hozzávalók:
4 nagy (120 gr) tojásfehérje
200 gr kristálycukor ( aprószemcsés, ha lehet)
fél tk. vanília eszencia
1 tk. ecet
fél ek. kukoricaliszt

A tetejére:
240 ml tejszín
20 gr kristálycukor
fél tk. vanília eszencia
friss gyümi: kiwi. eper,málna, áfonya, banán, barack, ananász, BÁRMI:)

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 130 fokra és helyezzük a rácsot középre.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral,aminek a közepére egy 18 cm átmérőjű kört rajzoljunk.Fordítsuk meg a papírt, így a jelölés az alján lesz.
2. Mixerrel kezdjük el felverni a tojásfehérjét közepes fokozaton. Evőkanalanként adagoljuk hozzá a cukrot és magas fokozatos verjük tovább, amíg csillogó,fényes, sűrű nem lesz a massza.
3.Adjuk hozzá a vaníliaeszenciát is.
4. Szórjuk a tojáshab tetejére a kukoricalisztet és az ecetet majd egy-lehetőleg szilikonos-lapáttal óvatosan forgassuk bele.
5. A papírra rajzolt körön belülre halmozzuk a tojáshabot óvatosan úgy, hogy a széle kicsit magasabb legyen,mint a közepe.
6. Süssük kb. 60-75 percig vagy addig míg a széle nem lesz száraz és halvány krémszínű nem lesz.Kapcsoljuk le a sütőt, kicsit nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk a tortát a sütőben kihűlni.
7.A tejszínt a vanília eszenciával és a cukorral kemény habbá verjük, a Pavlova közepén található mélyedésbe kanalazzuk és friss gyümölccsel díszítjük. 

HAJRÁ!:))



Megjegyzések