Chocolate macaroons


A 4 macaron sütési kísérletből talán ez a csokis lett a legtűrhetőbb. A kezemben  látható macaroon Bibliából van a recept. Néhány kulisszatitkos is elárulok, amiket a könyvből csippentettem fel:)


Hozzávalók:
75 gr őrölt mandula
100 gr porcukor
2 ek. keserű kakaópor
2 nagy tojás fehérje
50 gr kristálycukor

A töltelékhez, ami chocolate ganache:
100 gr étcsoki
150 ml double cream




Elkészítés:
1. 15 mp-ig daráljuk kávé-vagy cukordarálóban a porcukrot, a kakaót és a mandulát, hogy minél apróbb szemcséjű legyen. Én ezt helyből kihagytam,mert nagyon jó kis őrölt mandulám van.
2.A tojásfehérjét verjük fel habnak, fokozatosan, evőkanalanként hozzáadva a kristálycukrot.Borotvahab állagú masszát kell, hogy kapjunk.
3.A mandulás-porcukros-kakaós elegy 1/3-át adjuk a habhoz, egy spatulával óvatosan forgassuk bele.
4.Körkörös mozdulatokkal keverjük, amikor már minden száraz alapanyag eltűnt a tojáshabban, akkor mehet bele a 2. harmad is. Ugyanígy forgassuk bele, majd végül a mandulás cucc 3. harmadát is. 
5. Sütőpapírral béleljünk ki 2 tepsit.Teljesen simítsuk el a sütőpapírt a tepsin, az összes lehetséges levegőbuborékot nyomjuk ki a tenyerünkkel.
6. A masszát tegyük egy zacskóba, aminek 1 cm-es lyukat vágjunk a végére. Belülről kifelé  haladva 3 cm átmérőjű csigákat nyomjunk a sütőpapírra.Hagyjuk a macaronokat szobahőmérsékleten 30 percig száradni. Akkor mehetnek a sütőbe, ha az ujjunkkal megérintve a macaron felszínét, semennyi anyag nem ragad rá az ujjunkra.
7. 160 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig. 5-6 perc után ellenőrizzük őket, ha elkezdenek barnulni, vegyük lejjebb a hőfokot.Akkor jó, ha talpa van és nem reped be a teteje.
Pontos sütési időt nem lehet mondani, minden a sütőtől függ. Ha tudnám, hogyan kell tökéletes macaroont sütni, elárulnám a titkát, de még én is csak sötétban tapogatózom. Ezt csak így lehet. De én nem adom fel, kísérletezek továbbra is és egyszer biztosan sikerül:)
8. Ha kész vannak, hagyjuk őket hűlni, kb. 10 perc után óvatosan húzzuk le őket a sütőpapírról. 
Amíg hűlnek, elkészíthetjük a chocolate ganache-et: vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokit és hozzáadjuk a double cream-et. Ha kihűlt a krém, 2 macaroont összeragasztunk vele. Sok sikert mindenkinek:) Aki vállalkozik rá, hogy megpróbálja, légyszi fotókkal illusztrálva számoljon be nekem a végeredményről, kíváncsi vagyok:)




Megjegyzések