Svéd húsgolyó

Amikor megláttam a Nosalty-n a svéd húsgolyó receptjét, azt hittem elájulok.Egyből eszembe jutottak megboldogult egyetemista éveim, amikor az Orosz irodalomtörténet 8.című roppant érdekfeszítő kurzus helyett inkább azt a programot választottam magamnak, hogy elmetróztam az Örsre és benyomtam egy kis adag húsgolyót krumplipürével, áfonyaszósszal.Volt amikor barna mártással adták, de én jobban szerettem az áfonyás időket.Akció idején 10 golyó 100 forint volt. Te jó ég!!Olyankor dőzsöltem is, egy szelet mandulatortát is lenyomtam utána.
Sajnos a recept nem hozta vissza a nosztalgikus ízeket. Egy roppant finom fasírt, de ennyi. Nem Ikeás. Sajnos. Hiába, olyan húsgolyót csak az Ikeában tudnak csinálni.

Hozzávalók:
50 dkg darált hús ( én marhát használtam)
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
1 tojás
1 dl tejszín
7,5 dkg zsemlemorzsa
2 kk. só
fél kk.őrölt bors
petrezselyemzöld(sajnos nem volt itthon friss, így szárítottat használtam)

Elkészítés:
1. Vajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát.
2.Verjük fel a tojást, adjuk hozzá a tejszínt és a zsemlemorzsát.
3.A darált húshoz keverjük a fűszereket, majd adjuk hozzá a hagymát és a tojásos masszát. Kézzel jól dolgozzuk össze. Ha nem megfelelő az állaga, még egy kis zsemlemorzsát tegyünk hozzá.
4.Egy serpenyőben hevítsünk olajat és tegyük bele a kis gömbökre formázott húsgolyókat /fasírtokat. Kis lángon, időnként forgatva őket süssük készre.
Köretnek krumplipürét és áfonyaszószt adtam hozzá.Csak hogy mégis legyen valami ikeás fílingje...

Megjegyzések

  1. :)))))Ez a Pesten töltött időszak kevés szép emléke közé tartozik!!!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése