Mézeskalács szépségverseny

Íme Mohával közös alkotásaink a Nosalty mézeskalács szépségversenyére.
Ki lehet találni, mi volt a munkamegosztás. Igen, én gyúrtam és sütöttem, Mohi meg díszített. A recept egy másik Mohától származik,köszönet érte. Nem csak látványra lettek csodásak, de ízre is.

Íme a tészta receptje.
Hozzávalók:
50-60 dkg liszt ( inkább több)
1 ek. kakaópor
25 dkg porcukor
20 dkg méz
2 dkg vaj
3 tojás
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott kk.szódabikarbóna

Elkészítés:
1.A mézet a vajjal olvasszuk fel. ( Mi mikróban melegítettük meg, lehet vízgőz felett is.)
2.A lisztet szitáljuk össze a kakaóporral,sütőporral,szódabikarbónával,porcukorral, mézeskalács fűszerrel  és keverjük el egy mély tálban.
3.A lisztes keverék közepébe csináljunk egy krátert, ahova öntsük be a vajas mézet, majd egyenként a tojásokat és jó alaposan gyúrjuk össze. A tészta kicsit ragadni fog, semmi baj, fóliázzuk le és tegyük be a hűtőbe mininum 1 napra. ( Több napig is eláll, igazából minél tovább, annál jobb.)


1 nappal később:
1. Vegyük ki a hűtőből a tésztát és lisztezett deszkán jó alaposan gyúrjuk át. ( Én kettéválasztottam a masszát és úgy gyúrtam át.) Ha buborék marad a tésztában, felhólyagosodnak a kalácsok és nem lehet majd szépen kidíszíteni őket, ezért fontos, hogy tisztességesen gyúrjuk át a tésztát, akkor is, ha sokáig tart.
2. Adjunk hozzá bőséggel lisztet és vastagon lisztezzük be mindig a deszkát is, mert NAGYON ragad. Megszenvedtem vele. Nyújtsuk ki kb. 3 mm-esre és szagassuk ki őket. Kenjük  meg a tetejüket tojássárgájával és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket jóóóó messzire egymástól,mert terülnek. Lett nekünk is 1-2 sziámi mézeskalink.
3. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük őket készre.
Innentől az egész kreativitás dolga. Mi színes ( piros és fekete ) mázzal vontuk be őket és fehér írókával díszítettük.

A színes mází elkészítése:
1. 3 ek. forrásban lévő vízhez adjunk hozzá 1 ek. por állagú zselatint. 
2.Folyamatos kevergetés mellett annyi folyadék formátumú ételfestéket adjunk hozzá, amíg el nem érjük a kívánt színt. Kis lángon folyamatosan rotyogjon a cucc ( szigorúan vízgőz felett) és 1 lapos, széles ecset segítségével kenjük be a kalácsokat 
3. Ha teljesen megszáradtak, akkor lehet őket írókázni.

Az íróka elkészítése:
1.Porcukorhoz annyi hideg vizet adjunk, hogy egy borzasztó sűrű pasztát kapjunk. Mi egy kis folyékony ( itt tubusban lehet kapni) keményítővel is tuningoltunk rajta. Ezután Moha egy zacskóba töltötte az anyagot és indult a díszítés. 
Folyt. köv. Talán még ma. 

Megjegyzések

  1. Muszáj itt is megdicsérnem, gyönyörűek egytől-egyig!!! Ugye, kapunk majd családi kedvezményt a leendő éttermetekben-cukrászdátokban? Mert ha igen, semmi sem ment meg titeket, hogy törzsvendég legyek :-)!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése