Malnas-mandulas marcipantorta



Ime, eletem fo muve. Olyan buszke vagyok ra,mint anya a gyermekere. Es ha jobban belegondolunk, en talaltam ki. Talaltam ugyan egy receptet, de abbol vegul csak a tolteleket (malna+mandula) hasznaltam fel. 



Lassuk szep sorban a hozzavalokat!
A tesztahoz:
4 tojas
25 dkg cukor
1 dl langyos viz
1 dl etolaj
1 kk. sutopor
23 dkg liszt
2 dkg kakaopor

A toltelekhez: 
kb. 10 dkg piritott, szeletelt mandula
malnalekvar

A disziteshez:
45 dkg feher marcipanmassza
piros etelfestek
ezust, eheto gyongyok
porcukor, keves viz

Igy keszult a remekmu:

1. A teszta hozzavaloibol egy kakaos piskotat keszitettem:
A 4 tojassargajat habosra kevertem a cukorral, hozzaadtam a vizet es az olajat. majd a sutoporral elkevert lisztet. Vegul ovatosan belekevertem a kemeny habba vert feherjet is.
2. Kivajazott-kilisztezett tortaformaba ( azt hiszem 24 centis) ontottem es elomelegitett sutoben kb. 50 percig sutottem, 180 fokon, mire a kozepe is megsult. Eleg magas lett.
3. Mikor kicsit kihult, kivettem a formabol, es a kozepen felbevagtam. Megkentem malnalekvarral es raszortam a piritott mandulaszeleteket, majd visszatettem ra a tetejet. A torta tetejet es oldalat is teljesen bekentem lekvarral, hogy majd a marcipant konnyen ra tudjam tenni.




4. Na es most jon a marcipanburkolat!!Sok blogot olvasgattam, hogy mi a titok nyitja, hogyan is kell banni a marcipannal, hiszen tortabevonasra meg sosem hasznaltam.
A legfontosabb tanacsokat, otleteket most en is megosztom, hatha valaki majd egyszer az en oldalamon bukkan ra a marcipanos tortabevonasra:))

Tehat:
1. A tortat mindig kenjuk be valamilyen kremmel, mazzal, lekvarral,es ugy tegyuk ra a marcipant, kuonben szeleteleskor csuszkalni fog a torta tetejen. ( Bekentem lekvarral, teljesen jo lett)
2. Vizes kezzel kezdjuk el gyurni a marcipant, amig puha, nyujthato allagu nem lesz.
3. Porcukorral beszort deszkan nyujtsuk ki.


Azert 1-2 hiba meg igy is becsuzott:
-nehol pici porcukorszemek lathatok a torta tetejen-nem sikerult belenyujtani a masszaba
-sajnos nem vartam meg, hogy total kihuljon a torta, rabukroltam a marcipant es a ho nem tudott tavozni, igy "megsullyedt " a torta. Nem is jo szo ez ra, lenyeg, hogy a felenel vagtam el es kentem meg a lekvarral, ehhez kepest mikor felvagtuk a tortat, kb. az also egynegyedenel volt a vagas. 

Tehat terjunk vissza a nyujtashoz: lehet 1 lepesben bevonni a tortat es lehet ugy, hogy egy korrel a tetejet es egy szalaggal az oldalat. En nem vacakoltam, egy a tortanal nagyobb meretu kb. koralakra kinyujtottam a masszat a fent ismertetett eljarasok segitsegevel, feltekertem a nyujtofara es raboritottam a tortara. Az aljarol a felesleget levagtam.
Az igy megmaradt marcipanmasszat osszegyurtam egy kis piros etelfestekkel, es ebbol lettek kezdetleges kis viragaim, melyeknek a kozepebe 1-1 ezust golyo kerult.
Azt hiszem, beleszerettem a szines-viragos-gyongyos marcipantortakba, igy a jovo heti unnepi alkalomra is keszitek egyet. Meg azt hiszem a Telaponak is...Meg Karacsonyra meg Ujevre meg Allamvizsgara.:)

Megjegyzések

  1. Ismerve Szofika türelmét és kézügyességét,nem akartam hinni a szememnek,hogy ezt tényleg ő csinálta!!!Nagyon meg voltam hatódva és még egyszer nagyon köszönöm Neki,hogy ennyit fáradozott a szülinapom kedvéért!Puszi!

    VálaszTörlés
  2. Naggyon szivesen Mohikam, de ez meg csak a kezdet. Majd par honap mulva csak nezel, hogy milyen marcipantortak fognak kikerulni a bena kezeim kozul:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése