Skolebröd,VEGÁN, tej-és tojásmentes

A valaha létező legeslegkedvencebb péksütimről, annak történetéről már született egy bejegyzés réges-régen itt
Most a jól bevált fahéjas csigám tojásmentes,tejmentes receptjét használtam a tésztához és a töltelékét is tejmentesen készítettem. Így tulajdonképp elkészült a vegán változat, ami ízében nem igazán különbözik a hagyományostól.

Hozzávalók:
12 db péksütihez

A tésztához:
500 g sima liszt
1 nagy csipet só
2 tk. őrölt kardamom
25 g kristálycukor
300 ml langyos rizstej+1 tk. cukor
5 g porélesztő
80 g olvasztott tejmentes margarin (Liga)

A töltelékhez:
400 ml rizstej
60 g vaníliás pudingpor
1-2 csepp vanília paszta
90 g cukor

A bevonáshoz:
cukormáz (kb. 100 g porcukrot annyi vízzel elkeverek, hogy egy sűrű,de kenhető mázat kapjak) 
kókuszreszelék

Elkészítés:
1. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt majd a többi hozzávalóval együtt robotgépben vagy kézzel összegyúrjuk, kidagasztjuk, letakarva, meleg helyen kb. 1 óráig kelesztjük.
2. A töltelék hozzávalóiból sűrű pudingot főzünk, folpack-kal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön be és kihűtjük.
3. A megkelt tésztát 12 db egyenlő részre osztjuk (nekem 80 g-os lett 1 db) és kigömbölyítjük. Kissé ellapítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és egy mélyedést vájunk a közepébe. Ide kanalazzuk a kihűlt vaníliapudingot.
4. A bucikat 230 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd rácsra tesszük hűlni őket. 
5. A bucikat egy ecset segítségével kötbekenjük a cukormázzal és meghempergetjük a kókuszreszelékben. 


 

Megjegyzések