Monday, 28 July 2014

Gesztenyés holdacskák

Imádom a gesztenyét, meg az apró egyfalatos sütikéket is. Karácsony előtt ez a vaníliás kifli volt a sztár, 3 adagot is meg kellett sütnöm,mire az utolsó adag megérte a Karácsonyt. Ennek mintájára készült most gesztenyés változatban, szintén Ildikokki receptje alapján. 
Nem egy tipikus nyári süti, de nincs is ma tipikusan nyári idő. Kicsit szomorú vagyok,mert ma van a szülinapom és odakint egész nap szakad az eső, szürkeség van. Nem egy ideális szülinapi időjárás így július végén, úgyhogy begyújtottam a sütőt és ezekkel a kis holdacskákkal vigasztalódtam :)



Hozzávalók:
20 dkg liszt
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
10 dkg puha vaj / margarin
15 dkg cukrozott gesztenyemassza
1 tojás sárgája
pár csepp vanília esszencia
pár csepp rumaroma

A forgatáshoz:
vaníliás porcukor ( sima porcukor 1-2 zacskó vaníliás cukorral összedarálva)


Elkészítés:
1. A gesztenyemasszát kiolvasztjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrokat, puha vajat/ margarint és összemorzsoljuk.
3. Ezután mehet hozzá a tojás sárgája, az aromák és a puha gesztenyemassza. Alaposan összedolgozzuk és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük a puha masszát.
4. Enyhén lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és egy kis pohár segítségével félholdakat szaggatunk belőle.Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket és 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.Ha már az alja kezd barnulni, akkor kivehetjük.
5. Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk őket.




2 comments:

  1. Sok Boldog Szülinapot Kívánok! Ilyen fincsi gesztenyés holdacskákkal remélem sikerült felvidulnod a borongós idő ellenére. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi szépen Brigi!!igen, a sütemények mindig felvidítanak :)

      Delete