Friday, 18 October 2013

Narancsos mákgolyó / Orange-poppyseed balls


Napok óta a fejemben volt már ez a kekszgolyó. Holnap van Zé szülinapja, és Ő, a nagy mákimádó, ezúttal meglepő módon diótortát kért. De hogy valami mákos is legyen, megleptem szülinapja előestéjén ezzel. Illetve nem is leptem meg,mert a képet már elküldtem neki ma délelőtt. Szóval már nagyon várja, hogy megkóstolhassa. A mák és a narancs régóta jóbarátok, hozzájuk csatlakozott most még egy kis Oreo keksz, krémsajt, és fehér csoki. Tökéletes!! Próbáljátok ki!!!!! 



Hozzávalók:
kb. 15 db golyóhoz

100 gr darált keksz ( háztartási típusú)
50 gr darált mák
50 gr Oreo keksz ( ennek híján mák vagy sima darált keksz)
1 narancs reszelt héja és leve
kb. 1 púpozott tk. krémsajt ( Philadelphia vagy mascarpone)

Bevonáshoz:
10-15 dkg fehércsoki
pici darált mák 


Elkészítés:
1. A kekszeket és a darált mákot egy tálba öntjük, belereszeljük a narancs héját, belefacsarjuk a levét és annyi krémsajtot adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk.
2. Teáskanálnyi gombócokat görgetünk belőle és hűtőbe tesszük, amíg a csokit előkészítjük.
3. A fehércsokit kockákra törjük, 3/4-ét mikróban vagy vízgőz felett felolvasztjuk. Ha mikrózzuk, csak 20 mp-re tegyük be, utána keverjük át, majd újabb 20 mp-re. Ellentétben az étcsokivan, a fehércsoki nagyon hamar odakap, az első táblát ki is kellett dobnom, szóval csak óvatosan. Ha kész, hozzáadjuk a maradék csokit és addig keverjük,míg teljesen fel nem olvad.
4. A golyót felét megmártjuk a csokiban és a sima felével lefelé tálcára/ sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Rögtön megszórjuk pici darált mákkal és 1-1 fogpiszkálót szúrunk bele, amit benne is hagyunk. Így már szinte cake pops.:) Szerintem nagyon cuki, ha így kínáljuk, fogpiszkálóval.:)
5. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük a golyókat és fogyasztásra készen is állnak.:)

További golyók, ha érdekel a téma:


In English:
Ingredients: 
makes 15 balls

100g digestive biscuits, finely ground
50g poppyseed, finely ground
50g oreo biscuits, finely ground
grated zest and juice of 1 orange
1 tsp cream cheese ( Philadelphia or mascarpone)

For coating:
100-150g white chocolate
ground poppyseed

Method:
1. Ground the biscuits and poppyseed in a food processor. Save 1 teaspoon of ground poppyseed for decoration.
2. Mix the biscuits and orange juice, zest in a bowl and add cream cheese to get a firm paste.
3. Roll them into balls (15-20g each) and put them in the fridge while you prepare the dipping chocolate.
4. Roughly chop the chocolate and melt 3/4 of it  in microwave. Remove from microwave and stir in every 20-30 seconds as it can burn quickly. Add the remaining chocolate and stir until smooth.
5. Insert a toothpick in the middle of each balls and dip half of them in the chocolate, sprinkle with ground poppyseed. Place them on baking paper until they get dry. 

3 comments:

  1. Ez gyilkos lett...erősen kipróbálós fajta!!! Mááákonyos :)

    ReplyDelete
  2. Fantasztikus párosítás! Biztos a végeredmény is finom! :)

    ReplyDelete