Sunday, 20 October 2013

Csokis-kókuszos ostyaszelet

"Szappanos kókuszos". Ezen a néven anyakönyvezték ezt a sütit, így vagyon
írva Anyu szakácskönyvében már vagy 20 éve. Nem, nincs szappan se a tésztájában, se a krémjében, a falubeli "Szappanos lányoktól" származott a recept és ezen a néven vonult be a köztudatba.
Igazából hasonló a blogon már szereplő Choco cocco szelethez, legalábbis annyiban, hogy a tésztája kókuszos, a krémje csokis. De a tetején ennek nincs csokimáz, az alján viszont van egy réteg ostyalap és ettől olyan szappanoskókuszos-os ez. Gyermekkori ízeket visszahozó csodasüti, nekem retro a javából.


Hozzávalók:
25x35 cm-es tepsihez
A tésztához:
1 db ostyalap
4 tojásfehérje
3 ek. liszt
100 gr cukor
75 gr kókuszreszelék

A csokikrémhez:
4 tojássárgájs
100 gr cukor
2 ek. liszt
2 ek. holland kakaópor
250 ml tej
100 gr margarin
A tetejére:

kókuszreszelék




Elkészítés:
1. A tepsit kibéleljük az ostyalappal.
2.A tojásfehérjét kemény habbá verjük majd hozzáadjuk a cukrot és a liszttel elkevert kókuszreszeléket. Az ostyával kibélelt tepsibe simítjuk és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg pirulni nem kezd a teteje.Tűpróbát végezzünk!
3. A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, liszttel, kakaóval és pici tejjel robotgéppel simára keverjük.A tejet felforraljuk. Félrehúzzuk a tűzről, beleöntjük a tojássárgás keveréket és alacsony lángon, kézi habverővel állandóan kevergetve, hogy ne csomósodjon be, pudign sűrűségűre főzzük, pár perc alatt. 
Még melegen elkeverjük benne a margarint.
4. A langyosra hűlt kókuszos tésztán eloszlatjuk a krémet, megszórjuk kókuszreszelékkel és kihűtjük.
5. Tálaláskor óvatosan kiemeljük a tepsiből és kockákra vágjuk.

Ha valakinek van jó ötlete, hogy ostya-aljú sütit hogyan lehet szépen szelni, az kérem kommentben ossza meg. Nekem nem igazán sikerült.:) 



1 comment:

  1. Még sosem hallottam erről a sütiről, de nagyon jól néz ki!

    ReplyDelete