Wednesday, 7 September 2011

Ribizlis tartlet


Azt hiszem, ma megint sikerült valami szépet alkotnom:) Én legalábbis beléjük szerettem és már a sztárfotó elkészülte előtt meg kellett ennem kettőt, ezért szerepelnek csak 9-en a képen, noha a díszes társaság 12 főt, vagyis tartletet számlált.
Ma végre megérkeztek a vasárnap az Amazonról rendelt tartlet sütő formák és természetesen azonnal fel kellett őket avatni. 
Nem vagyok már híve a mű és félkész ételeknek, de van aminek nem tudok itt ellenállni,és az a ready to serve custard. A custard már jónéhány receptemben szerepelt mint járulékos kiegészítő, de itt övé a főszerep. Tulajdonképpen a vaniliasodóhoz tudnám leginkább hasonlítani, de annál sokkal vastagabb,sűrűbb, finomabb. Házilag is elkészíthető, nyilván nem egy nagy kunszt, Mary Berry receptje a tradicionális custard-hoz itt olvasható.
Először arra gondoltam, biztos ami biztos alapon, belehajítok még 2 lap zselatint is, de aztán rájöttem, hogy elég sűrű ez így is,és nem  hagyom meg magamnak még a legpicikébb esélyt sem arra, hogy elrontsam a zselatinnal.


Hozzávalók 12 tartlethez ( 10 cm átmérőjű a forma, levehető az alja, nagyon pöpec)

 A tésztához:
250 gr liszt
50 gr porcukor
125 gr jéghideg margarin
1 tojás
kb. 1 ek tej
reszelt citromhéj

A töltelékhez:
500 ml custard ( voilá,már kész is:))

A díszítéshez:
100 gr ribizli
mentalevél
 

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és min. félórára hűtőbe tesszük.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. A tésztát ketté vesszük, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe. A másik felét lisztezett deszkán kb. fél centi 
( ?) vastagra nyújtjuk és egy nagy pohárral vagy szaggatóval 6 kört szaggatunk belőle. A köröket belenyomkodjuk a formába úgy, hogy az oldalára is jusson. Villával sűrűn megszurkáljuk az alját és az oldalát is.
4. Mind a 6 formát bevonjuk alufóliával és 1 ek. rizst teszünk bele. 10 percig így sütjük. Ezután kivesszük a rizst és az alufóliát és további 8-10 percig sütjük,míg aranybarna lesz.
5. Hasonlóképp járunk el a tészta másik felével is, így 12 db tartletünk lesz.
6. Ha kihűltek,mindegyikbe kanalazzunk custardot, rakjuk körbe a szélét ribizliszemekkel, a közepét pedig 1-1 mentalevéllel díszítsük.

1 comment:

  1. Nagyon kis helyesek! Biztos finom is ( volt)!!!

    ReplyDelete