Teljes kiőrlésű zsemle

Késő este begyúrjuk, egész éjjel pihentetjük, korán reggel pedig frissen sütjük a reggelinek valót a családnak. A liszt nagyobb része teljes kiőrlésű, így reggelire bátran fogyaszthatjuk szénhidrátként. Én most mini zsemléket készítettem,szendvicsnek nem annyira ideális,mert sok mindent nem lehet beletenni, de otthoni fogyasztásra tökéletes. De persze nagyobb méretben is készíthető.


Hozzávalók:
8-10 kisebb zsemléhez

100 gr sima liszt
110 gr teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 tojás
25 gr olvasztott vaj
1/2 tk. só
1 tk. cukor
20 gr friss élesztő
150 ml tej

Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a liszteket, a sót, hozzáadjuk az olvasztott vajat, az egész tojást és a felfuttatott élesztőt. Ne adjuk hozzá először az összes tejet, csak az élesztős részt. Kézzel vagy géppel dolgozzuk össze, szükség esetén még adjunk hozzá a tejből. Lágy, de nem ragacsos masszát kell kapnunk.  Alaposan dagasszuk ki, kegyük kelesztőtálba, picit lisztezzük be a buci tetejét és pihentessük egész éjszaka.
3. Reggel melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy gáztepsit sütőpapírral és osszuk 8-10 egyenlő részre a tésztát. Egyenként gömbölyítsük buci alakúra, az alján összecsípve a tésztát. Tegyük a bucikat a tepsire, picit szórjuk meg liszttel a tetejüket és 10-15 percig pihentessük, csak amíg előmelegszik a sütő.
4. Süssük készre 15-20 perc alatt a zsemléket, tegyük őket rácsra hűlni.

A felvágott zsemlés képen látszik, hogy az állaga tömörebb,mint a bolti zsemléké, de a buborékok is látszanak benne, mégis könnyű, levegős a szerkezete. Reggel már nem gyúrtam át a tésztát, csak részekre osztottam és már gömbölyítettem is fel őket. 



Megjegyzések