Kicsit hasonló a múltkori epres joghurt mousse tortához, ám ezúttal joghurt helyett túrós krémmel készült. Könnyű, habos, így akár túró mousse tortának is nevezhetném. Kezd már alakulni az eper, színe is van, illata is és íze is. Egyre jobban szeretem ezeket az egyszerű, könnyű, joghurtos-túrós-habos-gyümölcsös tortákat, pláne, hogy mindennel együtt kb. 1 óra alatt készen is vannak. Úgyhogy azt hiszem a nyáron zömében ilyen receptek lesznek majd a blogon, időhiány miatt.
Hozzávalók:
15 cm-es tortához
A piskótához:
2 tojás fehérje
40 gr cukor
40 gr liszt
Az epres túrókrémhez:
250 gr tehéntúró
100 gr porcukor
300 gr eper, pürésítve
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
15 gr porzselatin+ fél dl víz
A tetejére:
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot majd beleforgatjuk az átszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformában 10-12 perc alatt készre sütjük. kihűtjük, lehúzzuk róla a papírt, elmossuk a formát és visszatesszük a formába a piskótát.
( Természetesen egész tojásokból is csinálhatunk sima piskótát, de maradék tojásfehérje felhasználásra jó alternatíva a fehér piskóta.)
2. A habtejszínt a fixálóval kemény habbá verjük ( akkor adjuk hozzá a fixálót,mikor kezd keményedni a hab), majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
3. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, késes aprítóban/ turmixgépben / botmixerrel pürésítjük.
4. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, az eperpürét és elkeverjük.
5. Egy kis tálkába fél dl vizet öntünk, rászórjuk a zselatint. Pár perc múlva ha megduzzadt, mikróban 20 mp alatt megmelegítjük, csomómentesre keverjük. Teaszűrún átszűrve, 2-3 részletben a túrós-epres masszához adjuk, kézi habverővel folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon be. Végül a felvert tejszínt is óvatosan beleforgatjuk.
6. A masszát a kihűlt piskótalapra öntjük és pár órára, de inkább egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
7. Másnap a tortát friss eperrel díszítve tálaljuk.
TIPP:
Normál méretű ( 23-24 cm) átmérőjű tortához duplázzuk a hozzávalókat.
Magas falú, lehetőleg kapcsos tortaformát használjunk, mert magas lesz a krém.
Recipe in English:
Curd cheese cake is kind of Hungarian style cheesecake. You can either google curd cheese under cottage cheese.
Ingredients:
makes 6" cake
For the sponge:
2 egg whites
40g sugar
40g plain flour
For the mousse:
250g curd cheese ( half-fat)
100g icing sugar
300g fresh strawberries, pureed
200ml double cream
15g gelatin powder+50ml water
For decoration:
fresh strawberries
Method:
1. Preheat the oven to 350 F and line the bottom of a loose-bottom cake tin with baking paper. Whip the egg whites until form a firm peak, gradually add sugar and fold sifted flour in it. Pour into the prepared tin and bake for 10-12 mins. Let it cool, remove the paper from the cake, wash the tin, place the sponge back and set aside.
2. For the mousse whip double cream until thick and refrigerate it.
3. Wash and slice strawberries and using a blender or food processor process them until you get a puree.
4. Using a fork mix curd cheese with icing sugar, add strawberry puree and mix well.
5. Pour 50 ml water in a small cup and sprinkle gelatin on top. Let it stand for 2 mins then put in the microwave for 20 seconds. Do not boil or overheat just warm it up and stir it well using a small spoon. Using a tea-strainer gradually pour in the strawberry mixture and mix well. Carefully fold the whipped cream in and pour the mousse over the sponge.
6. Refrigerate for at least 3-4 hours or overnight. I always make mousse cakes in the evening / at night and slice them just in the morning.
7. Carefully remove the cake tin and decorate the cake with fresh strawberries before serving.
Nagyoooon szuperül néz ki!!:))
VálaszTörlés