Direkt félretettem pár szeletet a húsvéti kalácsból, mert Csak a puffin már Húsvét előtt közölte a fészbukon, hogy lesz egy remek ötlete maradék kalácshasznosításra. Meg is ihletett a nála készült Zserbóguba, de én most a narancs-dió párosra szavaztam, ami van ám olyan jó, mint a dió-barack. Az öntetnek pedig az általam annyira imádott hátszegi rakott palacsinta öntetét használtam- ezúttal tojás nélkül. Semmi fakszni, csak egy kis keverés-kavarás-darálás-rétegezés, rövid idő a sütőben. Desszertnek vagy egy tartalmas leves után főételnek is kiváló, abbahagyhatatlanul finom. Nekem szinte jobb,mint egy aranygaluska.
És ezennel el is fogyott a jó kis pirított hazai dióm, amit még Anyuci hozott tavaly nyáron. Utánpótlás már nincs, úgyhogy 1 hónapig nincs diós süti.
Hozzávalók:
2 főre
150 gr húsvéti fonott kalács
70 gr darált dió
30 gr porcukor ( akár el is hagyható, enélkül is elég édes lesz)
Az öntethez:
1,5 dl tejföl
1,5 dl habtejszín
40-50 gr porcukor
1 narancs reszelt héja
1 tk. vanília
A tepsi kikenéséhez:
diónyi vaj
Elkészítés:
1. A tepsit ( 20x20 cm-es) kivajazzuk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. A kalácsot felkockázzuk, a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, ledaráljuk és elkeverjük a porcukorral.
3. Az öntethez a tejfölt, a tejszínt, a porcukrot, a vaníliát és a narancs reszelt héját kézi habverővel simára keverjük.
4. A tepsi aljára tesszük a kalács felét, meglocsoljuk egyenletesen az öntet felével, megszórjuk a cukros dió felével majd az egész műveletet megismételjük.
5. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
In English:
Kind of bread and butter pudding but without butter. I used the leftover braided bread from Easter. Easy to make and turned out a really good taste combo by using walnuts and oranges.
Ingredients:
20x20 cm tray
150g leftover braided bread ( or any sweet pastry)
70g ground walnuts
30g icing sugar ( you can leave out )
For the sauce:
150ml soured cream / creme fraiche
150ml double cream
40-50g icing sugar
zest of 1 orange
few drops of vanilla paste
For greasing the pan:
knob of butter
Method:
1. Preheat the oven to 180 celsius and grease the tray with some butter.
2. Slice the bread and cut into small pieces, mix the walnut with icing sugar.
3. For the sauce whisk all the ingredients until smooth.
4. Layer the ingredients in the tray: place half of the bread pieces, sprinkle with half of the walnuts, pour half of the sauce over it and repeat the whole thing.
5. Bake in preheated oven for 15-20 mins.
In English:
Kind of bread and butter pudding but without butter. I used the leftover braided bread from Easter. Easy to make and turned out a really good taste combo by using walnuts and oranges.
Ingredients:
20x20 cm tray
150g leftover braided bread ( or any sweet pastry)
70g ground walnuts
30g icing sugar ( you can leave out )
For the sauce:
150ml soured cream / creme fraiche
150ml double cream
40-50g icing sugar
zest of 1 orange
few drops of vanilla paste
For greasing the pan:
knob of butter
Method:
1. Preheat the oven to 180 celsius and grease the tray with some butter.
2. Slice the bread and cut into small pieces, mix the walnut with icing sugar.
3. For the sauce whisk all the ingredients until smooth.
4. Layer the ingredients in the tray: place half of the bread pieces, sprinkle with half of the walnuts, pour half of the sauce over it and repeat the whole thing.
5. Bake in preheated oven for 15-20 mins.
Húúú meg hááá. Ér nem húsvéti kalácsból is sütni ezt? Nem maradt semmi belőle.
VálaszTörlésBarmilyen maradek kelt tesztas cuccbol jo,de en kulon erre a celra is sutnek :))
Törlés