Citromkrémes meztelen torta / Lemon-mascarpone naked cake

Azt hiszem, egy habcsóküzem vagy macarongyár mellé kéne költöznöm. Jó pénzért árulnám nekik a tojásfehérjét, amit felhalmozok linzerek, kekszek, Nero aprósütik, tojáslikőr, fagyi készítésekor. Leginkább azért készülnek ezen tételek ritkán,mert nem tudok a fehérjével mit kezdeni. Annyira nem vagyok oda a macaronért, sőt sajnos a Pavlováért sem, hogy minden adandó alkalommal erre használjam fel a tojásfehérjéket, pedig a Pavlova igazi aduász. Ha hazaköltözünk jó lesz,mert csak átugrom a nővéremhez, aki örömmel veszi majd macaron kísérleteihez és ikonikussá vált csúcsos tojáshab frostingjaihoz.
A tegnapi mákfagyiból visszamaradt 3 tojásfehérjét ma feláldoztam egy mini torta oltárán : hiszen piskótát csak fehérjéből is lehet készíteni. 
Ma van Zé névnapja, így egy icipici, krémes, nagyon citromos tortát készítettem neki. Nem került rá sem marcipán, sem krémburkolat: úgysem tudnám megcsinálni szépre és nem is tetszik. Szóval csak betöltöttem, itt-ott kifigyel egy kis lemon curd, semmi szabályosság nincs benne, a piskóta sincs szép kerekre levágva, de nekem így tetszik. És amúgy nagyon finom.De a mascarpone miatt egy nehéz torta, mi egy fél szeletet tudtunk csak megenni. :) Persze aki hozzá van szokva az ilyen nehéz sütikhez, annak szerettel ajánlom. Aki nincs, ott egy 4 fős családnak is bőven elég ez a pici torta.:) 



Hozzávalók:
14-15 cm átmérőjű minitortához

A fehér piskótához:
3 tojásfehérje
60 gr liszt
60 gr cukor
csipet só
fél tk. sütőpor

A krémhez:
250 gr mascarpone
3 ek. porcukor
1 citrom reszelt héja

lemon curd


Elkészítés:
1. A tojásfehéjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot majd szilikonspatulával belekeverjük a sütőporral, sóval elkevert lisztet.
2. Egy gáztepsire sütőpapírt terítünk és  3 db 15 cm átmérőjű kört rajzolunk rá és ezen körökön egyenletesen elosztjuk a piskótamasszát.  170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük a piskótakarikákat, lehúzzuk róluk a papírt és hagyjuk hűlni.
3. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, citromhéjjal.
4. A tortát összeállítjuk: alulra piskótalap kerül, amit vékonyan megkenünk lemon curd-del. Erre halmozzuk a mascarponés krém 1/3-át. Ismét piskóta, lemon curd, krém. A legszebb piskótát tegyük a tetejére, ismét lemon curd és mascarpone.
Az utolsó adag krémet akár habzsákba is tölthetjük és nyomhatunk krémrózsákat, csúcsokat a torta tetejére, én most ettől is eltekintettem, az egyszerűség volt a fő szempont.
Mosogatással együtt 1 óra alatt kész a remekmű. Akár azonnal is fogyasztható, de pár órára hűtőbe is tehetjük.

In English:
Ingredients

For the white sponge:
3 egg whites
60g plain flour
60g sugar
pinch of salt
1/2 tsp baking powder

For the filling:
250g mascarpone
3 tbsp icing sugar
grated zest of 1 lemon

lemon curd

Method:
1. Preheat the oven to 170 celsius, line a baking tray with baking paper. Draw 3 circles onto the paper, each 15 cm diameter.
2. For the sponge, whisk the egg whites until fluffy, add gradually the sugar then fold in the flour mixed with salt and baking powder.
3. Divide the mixture into 3, pour onto the circles and bake for 10-15 mins. Remove the baking paper and set the sponge aside to cool.
4. For the filling mix the mascarpone with icing sugar and lemon zest.
5. Assembling the cake: put one sponge at the bottom, spread lightly with lemon curd and 1/3 of the mascarpone. Another sponge, lemon curd, mascarpone.
6. Place the third sponge on the top  and decorate the cake with the remaining mascarpone and lemon curd.
Put in the fridge for a few hours to set.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése