Citrompite

Citromtorta, citrompite mindig jöhet. A főzött krémes változat elképesztően finom, de sajnos 1 éjszakát mininum kell a hűtőben állnia. Most erre nem volt idő, bő 1 óra alatt kellett összedobni a citrompitét, így visszatértem a régi, szintén nagyon finom, de kevésbé tradicionális pitéhez, ahol a tölteléket is megsütjük. Finom, krémes lett, élmény minden falat, érdemes volt feleleveníteni ezt a receptet is.:)


Hozzávalók:
22 cm-es pitéhez

A tésztához:
115 gr liszt
25 gr porcukor
50 gr hideg vaj
1 tojássárgája
1 ek. hideg víz
1 tk. vanília esszencia v. késhegynyi vaníliapaszta

A töltelékhez:
5 tojás
150 gr cukor
150 ml tejszín ( 18%-os )
2 citrom reszelt héja és leve


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulattal összegyúrjuk és folpackba csomagolva félórára hűtőbe tesszük.
2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a levehető aljú piteformát kissé kivajazzuk.
3. Lisztezett deszkán kb. 25-26 cm átmérőjű körré nyújtjuk a tésztát ( vigyázat, nagyon vékony lesz!) és a formába igazgatjuk. Villával sűrűn megszurkáljuk, sütőpapírt teszünk a belsejébe, babot szórunk rá és vakon 10 percig sütjük. Ezután a nehezéket és a sütőpapírt eltávolítjuk és további 5 percig sütjük. Kivesszük az elősütött tésztát és levesszük a hőfokot 150 fokra.
4. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejszínt, citromhéjat, citromlét. A pitét visszatesszük a sütőlapra és belecsurgatjuk a citromos löttyöt. Az alsó rácson kb. 30 percig sütjük.
( Igencsak sütőfüggő, a régi sütőmben 20 perc kellett hozzá, a mostaniban jóval több, időnként ellenőrizzük. Kicsit rázzuk meg a forma oldalát és ha már kezd kötni a töltelék, nem remegős akkor elzárhatjuk. Ahogy hűl,még szilárdulni fog.)

Tipp:
Sült tojáshabbal is megkoronázhatjuk, 1 tojásfehérje kimarad a tésztából, ha esetleg van otthon még 1 elfekvőben, akkor az alábbiak szerint készíthetjük el a tojáshab-koronát.





Megjegyzések

  1. Rosemary konyháján láttam egyszer jó régen hasonlót, azóta készülődök rá, de a lekörmölt cetlike elveszett, úgyhogy nagy örömmel olvastam a receptedet! Nagyon guszta süti, tuti nagy sikere lesz itthon is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina, ha szeretitek a nagyon citromosat, akkor biztosan :)

      Törlés
  2. Nálunk is jöhet minden ami citromos........ezt is imádnánk.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése