VEGÁN narancsos-étcsokis bucik

Egy isteni finom kelt tésztás bucit hoztam. Az eredeti recept vegán, így én is így készítettem. Aki nem ragaszkodik a vegán változathoz, a növényi tejet nyugodtan cserélje le sima tehéntejre, a tejmentes margarint pedig vajra. Nem vegán esetben a teteje lekenhető tojással is. 

Hozzávalók:
9 db bucihoz

500 g sima búza fehérliszt
1 tk. só
70 g barnacukor
280 g cukrozatlan mandulatej (vagy bármilyen más növényi tej)
25 g friss vagy 7 g szárított élesztő
50 g tejmentes margarin (pl. Liga)
1 narancs reszelt héja
100 g 70%-os étcsoki (Lidl-ben kapható J.D. Gross-t használom) apróra vágva

A kenéshez:
kb. fél dl cukrozatlan mandulatej

Elkészítés:
1. Az élesztőt az egy teáskanál cukorral meglangyosított tejben felfuttatjuk.
2. Robotgép üstjébe mérjük a lisztet, sót, maradék cukrot, narancshéjat, puha margarint és az élesztős tejjel együtt összegyúrjuk. Mikor már egynemű, áttesszük egy lisztezett deszkára, beleszórjuk az apróra vágott csokit és alaposan kidagasztjuk. Ha kell, még pici lisztet adhatunk hozzá, hogy ne ragadjon.
3. Letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
4. A megkelt tésztát 9 egyenlő részre osztjuk és bucikat gömbölygetünk belőle. Sütőpapíros tepsire tesszük őket kb. 1 cm-re egymástól, így sütés közben az oldaluknál szépen összeérnek majd. Újabb 15-20 percig pihentetjük, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
5. A bucik tetejét megkenjük mandulatejjel és előmelegített sütőben 25 percig sütjük őket. Ekkor ismét meglocsolgatjuk a tetejüket egy pici tejjel és még 2 percre visszatoljuk a sütőbe. Így még puhábbak lesznek. Jó étvágyat hozzá :)






 

Megjegyzések