Puncstorta


Régóta ott volt már a kipróbálásra váró sütik közt a puncstorta, de nem a klasszikus cukrászdai változat, amikor sárgára és rózsaszínre színezett piskótakockákat préselünk össze töltelék gyanánt, hanem valami krémes inkább. A piskóta, a rum,  puncs íz megmaradt, de egy finom krém tartja össze a tortát. És az elmaradhatatlan rózsaszín fondant a tetején. :)


Hozzávalók:
18 cm-es tortához
A piskótához:
2 tojás
125 gr cukor
125 gr liszt
2 tk. sütőpor
0,5 dl langyos víz
0,5 dl étolaj

A cukorsziruphoz:
100 gr cukor
100 gr víz
ízlés szerint rum 

A krémhez:
80 gr puncs ízű pudingpor
500 ml tej
100 gr cukor
100 gr puha vaj
ízlés szerint rum

A tetejére:
kb. 100 gr Eszterházy fondant
rózsaszín ételfesték


Elkészítés:
1. A piskótához a tojások fehérjét habbá verjük, a sárgáját kihabosítjuk a cukorral. Hozzádolgozzuk az olajat, a vizet, a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát és 175 fokon tűpróbáig sütjük. Kihűtjük majd 3 lapba vágjuk.
2. A puncs pudingporból, a cukorból és a tejből a szokásos módon pudingot főzünk ( ez jóval sűrűbb lesz), egy folpackkal betakarjuk a pudingot, így nem bőrösödik be, majd teljesen kihűtjük.
3. A cukorsziruphoz egy kis lábasba mérjük a cukrot és a vizet és felforraljuk. Forrástól számítva 4-5 percig főzzük, hozzáadunk ízlés szerint rumot és félretesszük ezt is.
4. A kihűlt pudingot robotgép üstjébe tesszük és csomómentesre dolgozzuk. Adunk hozzá ízlés szerint rumot és hozzádolgozzuk apránként a puha vajat is. Ha a krém már sima, akkor tölthetjük is a tortát.
5. Az alsó piskótalapot meglocsoljuk a sziruppal, majd erre jön a krém 1/3-a. Jöhet még egy piskótalap, szirup, krém. A legfelső piskótának is bekenjük sziruppal azt a felét, amit a krémre teszünk.
6. A maradék krémből körbekenjük a torta oldalát, a maradék szirupot pedig a legfelső piskótalapra locsoljuk.
7. Egy lábasban felolvasztunk némi Eszterházy fondant, fakanállal kevergetve. Hozzáadjuk az ételfestéket és pici vizet, ha túl sűrű lenne. Ráöntjük a torta tetejére és villámgyorsan egy kenőkéssel simára húzzuk. Gyorsan dolgozzunk, mert pár pillanat alatt megköt. Ne legyen túl forró, mert akkor híg lesz és átlátszik illetve lecsorog az oldalán. Túl sűrűre se hagyjuk,mert akkor nem terül el és vastag lesz. 
8.  A maradék krémet habzsákba töltjük és a torta tetejét díszítjük vele. Pár órára hűtőbe tesszük, de akár azonnal is fogyasztható, mert nagyon jó tartása van  krémnek. 

Mazsola-kérdés:
A mazsola mint olyan, roppant megosztó összetevő a süteményekben, én ebbe most nem tettem. Aki szeretné, rumba áztatott mazsolát keverhet a krémbe, a teljesebb puncstorta összhatás miatt.


Megjegyzések