Tejszínes képviselőfánk, ahogy a cukrászdákban készítik

Ennek a süteménynek nem terveztem feltenni a receptjét a blogra, ezért csak 1 kép van róla és az is rossz minőségű. De közzéteszem a receptet, hátha leendő cukrásztanulók is hasznosnak találják majd, mi is vadásztuk végig az olyan blogokat és videókat, ahol curásztételek elkészítésének rejtelmeibe avattak be minket. Íme akkor a recept.

Hozzávalók:
kb. 15 darabhoz
 A tésztához:
100 gr liszt
100 gr vaj
100 gr víz
2 gr só
2 gr só
3 db tojás

A sárgakrémhez:
7 dl tej
 90 gr krémpor ( vaníliás pudingpor / keményítő)
4 db tojás
1 db vaníliarúd
210 gr cukor

A tejszínhabhoz:
5 dl habtejszín ( 35 %-os, júl behűtött állati tejszín)
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:
1. Először az égetett tésztát készítjük el: egy kis lábasban felforraljuk a vajat, a vizet a sóval és a cukorral. Félrehúzzuk, beleszórjuk a lisztet és visszatesszük a tűzre: fakanállal addig keverjük közepes lángon, míg egy masszává nem válik és el nem válik az edény falától. Ekkor robotgéppel egyenként belekeverjük az egész tojásokat. Nekem 3 db közepes tojás kellett, elképzelhető, hogy eggyel több vagy kevesebb kell, méretfüggő. Ne legyen túl híg a massza, de túl kemény se. Csillagcsöves habzsákba töltjük és egymástól távolra, sütőpapírral bélelt tepsire halmokat nyomunk. Vízzel megspricceljük és 200-210 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük őket. Ha megkopogtatjuk a tetejét és kemény, akkor lesz jó. Kihűtjük, felső harmadát egy recés késsel levágjuk. 

2. A sárgakrémhez a tojások fehérjét a cukor 2/3-ával jó kemény habbá verjük, félretesszük. A tojások sárgáját a maradék cukorral, krémporral,a  tej 1/3-ával kézi habverővel simára keverjük. A maradék tejet a vaníliarúd kikapart magjaival feltesszük forrni. A forró tejet hozzáöntjük a tojássárgájás keverékhez amit a tűzre vissza téve sűrűre főzünk. Ha már kezd pudingsűrűségű lenni, ne hagyjuk abba a keverést, addig keverjük, míg picit nem kezd ellágyulni a krém. Ekkor hozzáadunk 1 habkártyányit a tojásfehérjahabból, elkeverjük, majd több részletben a pudingot a tojásfehérjébe keverjük. 

3. Miután picit kihűlt a sárgakrémünk, csillagcsöves habzsákból a fánkok aljára nyomunk belőle, csigavonalban. 

4. A jól behűtött habtejszínt ízlés szerint porcukorral habbá verjük ( a biztonság kedvéért habfixáló is használható) és csillagcsöves nyomóüzsákból a kihűlt sárgakrém tetejére nyomjuk. Tetejére igazítjuk a kalapot és készen is vagyunk.

A fánk kalapját bemárthatjuk Doboscukorba, megszórhatjuk lapjával stiftelt, pirított mandulával is, de akár el is hagyható teljesen a díszítés, ahogyan a képen is látszik. b

Megjegyzések