Grillázs florentin bonbon

Szintén cukrásztételt hozok, ez sem egy könnyű történet, meg is szenvedtem vele rendesen, de ez tipikusan az az édesség, ahol a végeremény kinézetre és ízre is kárpótol: csokis mandulagrillázs, ami még ajándéknak is tökéletes, hiszen nagyon mutatós. Remélem, leendő cukrászhallgatók számára is hasznos lesz ez a bejegyzés, mi is folyamatosan kerestünk olyan blogokat, ahol részletes receptleírást, esetleg videót találtunk a cukrászvizsgán szereplő termékek elkészítéséről. 


Hozzávalók:
 ( ha ügyesek vagyunk, 45-50 db is kijön belőle)

24 dkg cukor
12 dkg lapjával stiftelt mandula
20 dkg étcsoki
1-2 ek. étolaj

Elkészítés:
1. Mivel fontos, hogy gyorsan dolgozzunk,mert grillázsról ( karamellről van szó), ezért célszerű a pultra készíteni minden szükséges eszközt: kis méretű kör alakú fém kiszúró ( műanyaggal nem fog működni), nyújtófa, spakli vagy fém habkártya, olaj spray. Ha van márványpultunk/ lapunk, dolgozzunk azon, ha nincs, akkor egy gáztepsi HÁTULJA is megteszi, ezt is készítsük oda, fújjuk le olajspray-vel.
2. Egy kis lábasban kezdjük el karamellizálni a kristálycukrot, mintha csak a Dobos-torta tetejét készítenénk. Mikor a cukor felolvadt, aranysárga-borostyán színt vett fel a karamell, adjuk hozzá a mandulát, keverjünk rajta egyet és öntsük ki a márványlapra vagy a beolajozott tepsi hátuljára. Vegyük kézbe az olajozott nyújtófát és nyújtsuk annyira vékonyra amennyire csak tudjuk. Kívülről befelé haladva szúrjunk ki köröket a szaggatóval ( a széle hamarabb fog szilárdulni, mint a közepe). Ha megkötne a massza mielőtt végzünk, tegyük be pár percre a tepsit 180 fokos sütőbe, így ellágyul a massza és újrakezdhetjük az egész nyújtás-szaggatás műveletet. Tempósan, de óvatosan dolgozzunk.
3. Ha elkészült az összes korong, temperáljunk csokoládét és a korongok felét mártsuk ki benne, tegyük sütőpapírra őket, míg megszilárdul a csoki. 
Tipp: ugyanez a recept működik szezámmaggal is. 

Megjegyzések