Mézes-joghurtos pite gyümölcsökkel

Szederrel, málnával, áfonyával, meggyel, ribizlivel, barackkal, sokféle gyümölccsel elkészíthető ez a finom, konnyű pite. Ha rám hallgattok, tálaláskor tesztek egy gombóc vaníliafagyit minden szelet tetejére, úgy lesz ám az igazi :)



Hozzávalók:
25 cm-es pitéhez

A tésztához:
175 gr sima liszt
75 gr vaj
25 gr porcukor
1 tojás

A töltelékhez:
2 csésze friss szeder vagy más gyümölcs 
300 gr natúr görög joghurt 
3 ek. porcukor
2 ek. méz
fél tk. vanília aroma
2 tojás


A tetejére:
2 ek. szeletelt mandula
gyümölcs


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk vagy késes aprítógépben összedolgozzuk. Gombóccá formáljuk és folpackba csomagolva félórára hűtőbe tesszük.
2. Addig elkészítjük a tölteléket: a gyümölcsöt megmossuk, félretesszük. Nagyobb gyümölcsöt, például barackot felkockázzuk.  A töltelék többi hozzávalóját egy tálba mérjük és kézi habverővel elkeverjük.
3. A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon kör alakúra nyújtjuk és a forma alját, oldalát kibéleljük vele. Villával megszurkáljuk, sütőpapírt teszünk bele és babot / lencsét szórunk a formába. A maradék, leeső tésztadarabkákat összegyúrjuk és kis csillagokat szaggatunk ki belőle. Ezeket egy pici tepsibe tesszük. Előmelegített 175 fokos sütőbe tesszük a pitét és a csillagokat. A csillagokat 10 percig sütjük, a pitét 15 percig vakon, majd kivesszük belőle a nehezéket és a sütőpapírt.
4. A pite alján eloszlatjuk a gyümölcsöt,  ráöntjük a joghurtos masszát, tetejére is teszünk gyümölcsöt, megszórjuk a szeletelt mandulával és visszatoljuk a sütőbe. Kb. 25 percig sütjük még, amikor már a formát megrázogatva nem remegős a krém, akkor elzárjuk a sütőt.
5. A csillagokat rátesszük a pite tetejére, magában vagy vanília fagyival tálaljuk.


Megjegyzések