Wednesday, 1 July 2015

Lisztmentes mogyoróvajas cookie

Szóval Z-vel igyekszünk kiiktatni, de legalábbis minimalizálni a fehér liszt és fehér cukor fogyasztásunkat. Édesség viszont kell, arról továbbra sem tudunk lemondani. Ennek szellemében készült ma korán reggel ez a zabpelyhes-csokis-mogyoróvajas keksz. Nem mondom,hogy zéró kalória, de a kritériumnak abszolút megfelel :)
Eredeti recept innen


Hozzávalók:
14 db-hoz

csésze: 250 ml

2/3 csésze finomszemű zabpehely
1/2 tk. őrölt fahéj
1 tk. szódabikarbóna
1 tojás
5 ek. finomítatlan nádcukor
1 csésze mogyoróvaj 
1/4 csésze étcsokilencse


Elkészítés:
1. Egy tálban elkeverjük a zabpelyhet, fahéjat, szódabikarbónát, étcsokilencsét.
2. A tojást kézi habverővel felverjük, hozzáadjuk a cukrot és a szobahőmérsékletű mogyoróvajat, egy szilikonlapáttal simára keverjük. ( Természetesen a 2-es pont robotgéppel is elvégezhető, Zé még aludt, mikor készítettem, így én hang nélkül oldottam meg ezt a fázist.)
3. A száraz anyagokat a nedvesekhez öntjük, kézzel összegyúrjuk és félórára hűtőbe tesszük a masszát.
4. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, két gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
5. A masszából 1,5 evőkanálnyi adagokat csinálunk, golyóvá formázzuk, kissé ellapogatjuk és a tepsire sorakoztatjuk őket.
6. 9 perc alatt készre sütjük a kekszeket, hagyjuk a tepsin kihűlni. Mikor kivesszük még nagyon lágy,szinte nyersnek tűnik, de 10 perc hűlés után már le tudjuk venni a tepsiről.

TIPP:
1. Ha nem puha, szaftos ( "chewy") kekszet szeretnénk, hanem keményebbet, ropogósabbat 
("crunchy), akkor süssük 12 percig. 
2. Mogyoróvajból 2 féle létezik: a "smooth", ami teljesen sima és a "crunchy",amiben vannak pici mogyoródarabok. Előbbi például smoothie-khoz, turmixokhoz ideális, utóbbi kekszekhez. Nekem most a sima volt csak itthon,mert jobbára italokba használom, így ezzel készült a keksz, a " crunchy"-val még szuperebb lesz :)


1 comment:

  1. Annyira finomnak néz ki... nekem is kell :))

    ReplyDelete