Tuesday, 27 January 2015

Házi gnocchi

Édesanyám 2 napja megállás nélkül gnocchit gyárt. Illetve felét nudli,a  másik felét gnocchi alakúra. Főleg az én Z-m miatt, aki él-hal a mákos nudliért és azóta, hogy egyszer evett Anyunál házi nudlit, már nem lehet a szemét kiszúrni holmi mirelit tételekkel. Szóval Anyu begyúrta a cuccot és ma együtt formáztuk a "nyokki"-kat. Sziszifuszi munka, de megéri. Én a nudliért ugyan nem vagyok oda, de ha már nem nudlinak, hanem gnocchinak hívjuk és nem mákkal van megszórva, hanem valami jó kis olasz szószban leledzik, úgy már igen!! Érdemes jó nagy adagot csinálni,ha egyszer nekiállunk, hiszen remekül fagyasztható-de azért valljuk be, frissen a legjobb :)


Hozzávalók:
1 kg krumpli
30 dkg liszt
1 tojás
1 kk. sóElkészítés:
1. A krumplit héjastól megfőzzük,még melegen krumplinyomón áttörjük és hagyjuk kihűlni.
2. Ha kihűlt a krumpli, deszkára tesszük, rászitáljuk a lisztet,közepébe egy mélyedést készítünk, abba ütjük bele az egész tojást és adjuk hozzá a sót.
3. Alaposan összegyúrjuk, sima, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagolva kb. 20 percig pihentetjük.
4. Ezt követően vágjunk egy darabot a tésztából,nyújtsuk hengerré és vágjuk egy éles késsel kis darabokra. Mint a kispárnák, úgy fognak kinézni ezek a kis tésztadarabkák. Ha nudlit szeretnénk, akkor a történetnek itt vége is.
5. Ha azonban gnocchira vágyunk, akkor az ebben a videóban látható módon egy villa segítségével formázzuk meg a gnocchi-kat. 

Ha frissen szeretnénk enni, akkor dobjuk őket lobogó, picit  sós vízbe és addig főzzük,míg fel nem jönnek a víz tetejére.
Ha lefagyasztjuk, akkor tegyük egymás mellé őket egy tálcára és tegyük fagyasztóba. Ha megkötöttek, akkor mehetnek nejlonzacskóba és úgy vissza a fagyasztóba, így elkerüljük, hogy összeragadjanak.


No comments:

Post a Comment