Friday, 23 January 2015

Erdeigyümölcsös amaretto cheesecake

Hétvégén Viki barátnőm és az ura jönnek hozzánk vendégségbe, az ő fogadásukra ötlöttem ki ezt a cheesecake-et, mint örök kedvencet. A jól bevált recept alapján készül-minek változtatni azon, ami működik, ugyebár-, de nem is én lennék, ha valami kis csavar azért nem lenne benne. A kekszes alapot amaretto keksszel bolondítottam meg, eszembe jutott ugyanis az a bizonyos Amaretto cheesecake, amit megboldogult pincérnő koromban annyira imádtam a Zizziben. Ez a valaha volt legjobb cheesecake-em, ebben egyetértettünk Z-vel, úgyhogy ajánlom kipróbálásra.


Hozzávalók:
23-24 cm-es tortához

A kekszes alaphoz:
10 dkg darált háztartási keksz
10 dkg darált amaretto keksz
10 dkg olvasztott vaj

A krémsajtos részhez:
600 gr natúr krémsajt ( LIDL-ben kapható Pilos ezúttal)
4 tojás
2 ek. liszt
140 gr tejföl
2 csomag vaníliás cukor
160 gr cukor
200 gr fagyasztott erdei gyümölcs


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kétféle kekszet ledaráljuk és alaposan elkeverjük az olvasztott vajjal. A tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen és betesszük a sütőbe, amíg a krémet elkészítjük.
2. A fagyasztott gyümölcsöt kiolvasztjuk.
3. A krémsajtot a tojásokkal simára keverjük ( egyenként adjuk hozzá őket), majd mehet hozzá a tejföl, cukor, vaníliás cukor, liszt. Ha már sima, egynemű a massza, óvatosan beleforgatjuk az erdeigyümölcs mixet. Épp csak keverjünk rajta egyet, hogy rózsaszínes-lilás márványos maradjon a massza, ne legyen egyszínű. A masszát a kekszes alapra öntjük.
4. A sütő hőfokát levesszük 150 fokra és egy lábas vizet teszünk a sütő aljába: extra gőzös sütőben nem fog megrepedni a sajttorta. A sütő középső vagy alsó rácsára tesszük a tortát és akkor zárjuk el, mikor már a közepe sem remegős, épp csak egy picit. Nekem most 90 perc alatt sült meg, nyilván sütőfüggő, 1 óra után érdemes 10 percenként megrázogatni a tortaformát, hogy hogy haladunk. 
5. Ha kész,elzárjuk a sütőt, nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, alaposan betekerjük folpackba és szigorúan 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Tudom, nehéz kibírni az 1 éjszakát, de higyjétek el, sokkal nagyobb lesz az élvezeti értéke akkor,mikor már az ízek összeértek és megpuhul a kekszes alap is.


No comments:

Post a Comment